Merearheoloogid leidsid Saaremaa lähistelt mitmeid vrakke

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merearheoloog Vello Mäss
Merearheoloog Vello Mäss Foto: TOOMAS HUIK/PM

Eesti Meremuuseumi eestvedamisel otsisid merearheoloogid alates pühapäevast Saaremaa lähistelt, Liivi lahest ja Soome lahest Esimese maailmasõja aegseid vrakke, mida paraku ei leitud, kuid avastati teisi objekte.

«Mingisuguseid vapustavaid leide polnud. Nägime, leidsime, salvestasime mitmeid vrakke. Võtsime natuke liiga suure ala ette mõnepäevaseks ekspeditsiooniks,» rääkis merearheoloog Vello Mäss. «Tavaliselt võtame mingi konkreetse objekti või kitsama mereala. Kuna me siinkandis harva liigume, siis kasutasime juhust ja võtsime rohkem ette.»

«Eile leidsime Saaremaast läänepool mõningaid väiksemaid veesõidukeid, mille otstarvet, päritolu ja olemust ei suutnud tuvastada. Neid peaks lähemalt uurima, aga sellist võimekust meil pole ning see polnud ka eesmärk.»

Sõrve sääre lähistelt leidsid merearheoloogid täna ühe transpordilaeva vraki ning Ruhnu saare juurest väikese purjelaeva. «See (purjelaev – toim.) on oletatavasti 19. sajandi teise poole või 20. sajandi esimese poole talupoja purjekas, selline väike kaljas nagu neid mitmel pool Eestis ehitati,» kirjeldas Mäss.

«Viimane leid on Ruhnu saarest kaheksa miili põhjapool. Väiksemat sorti, omapärase kujuga, omapärase ehitusega laevuke. Me ei suutnud sonari pildi järgi kindlaks määrata, kust see pärit on. Ka see vajaks lähemat uurimist. See pole eriti väärtuslik leid, aga iga uppunud laev on üks lehekülg merendusajalugu.» Mäss lisas, et laev asub umbes 40 meetri sügavusel, kuid seda on raske lähemalt uurida, sest sukeldumistingimused pole seal väga head.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles