Anonüümse ametniku sõnul on EL ebola raviks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud nädalal Nigeerias ebolasse surnud Libeeria diplomaat Patrick Sawyer oma tütre Avaga.
Möödunud nädalal Nigeerias ebolasse surnud Libeeria diplomaat Patrick Sawyer oma tütre Avaga. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on valmis haigestunute raviks juhul, kui Lääne-Aafrikas sadu inimesi tapnud ebola viirus peaks jõudma mõnda tema liikmesriiki.

«Me ei saa välistada võimalust, et nakatunud isik saabub Euroopasse, kuid ELil on vahendid tuvastamaks puhang ja see kiiresti kontrolli alla võtta,» tsiteerib AFP anonüümset euroametnikku.

«Üht juhtumit kahtlustati Hispaanias Valencias, kuid see osutus valehäireks,» rääkis sama allikas. «Süsteem toimis. Patsient isoleeriti ja talle tehti kiiresti testid.» Ta lisas, et ELil on meditsiinihäirete süsteem kõikvõimalike tõsiste tõvepuhangute avastamiseks ning kõigis liikmesriikides on olemas vastavad haiglad ja ravivõimalused.

ELi ametniku sõnul on põhiline probleem nende riikide ettevalmistamine, kes jäävad ebola ohvriks langenud Guinea, Libeeria ja Sierra Leone lähedusse. «Aina enam juhtumeid on nüüd pealinnades. Sellel haigusel on 21-päevane peiteperiood ja inimesed reisivad palju,» lisas ta. «Ja on aina raskem ja raskem leida kohalikke inimesi, kes hoolitseksid haigete eest sellest tõvest puudutatud riikides.»

EL on juba varem eraldanud lisaks kaks miljonit eurot, et võidelda Lääne-Aafrikas leviva ebolaga. Juba varem oli Euroopa selleks otstarbeks andnud 1,9 miljonit eurot.

Praeguse ebolaepideemia käigus on registreeritud 1200 haigestumist ja 670 surma. Haigus möllab Guineas, Libeerias ja Sierra Leones, üks Sierra Leone diplomaat suri haigusesse vahetult pärast Nigeeria pealinna Lagosesse saabumist.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel on praegune ebolapuhang kõigi aegade suurim nii juhtumite arvult kui geograafiliselt haardelt.

ELi praeguste hinnangute kohaselt on tõve Euroopasse jõudmise risk madal, sest suurem osa haigusjuhtumitest on esinenud kaugemates maapiirkondades. Samas on mitmed Lääne-Aafrika lennufirmad teatanud, et ei lenda enam Libeeriasse ja Sierra Leonesse, seda pärast juhtumit, kus üks Libeeria diplomaat lendas Togos vahepeatuse teinud lennukiga Nigeeriasse, kus kukkus kohe lennujaamas kokku ja suri hiljem ebolasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles