NATO miinitõrjeoperatsioonil leiti 25 lõhkekeha

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe
Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti vetes täna lõppenud miinitõrjeoperatsioonil leidsid NATO 1. miinitõrjeeskaadri laevad 25 maailmasõdade aegset lõhkekeha, neist seitse on tänaseks lõhatud, ülejäänud tehakse kahjutuks esimesel võimalusel.

Päritolult kuulusid leitud miinid endise Nõukogude Liidu, Saksamaa, Hollandi ja Prantsusmaa arsenali. Samuti kaardistasid miinitõrjealused üle 100 veealuse objekti, nende seas paadivrakke ja miiniankruid.

Täna operatsiooni külastanud kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras tänas miinitõrjeeskaadri ülemat saksa kaptenleitnant Günther Brasselnii Eesti veeteede turvalisemaks muutmise kui eskaadri tegevuse eest julgeoleku tagamisel Läänemerel.

Miinitõrjeeskaadri saatmine Läänemerele on üks osa NATO julgeolekumeetmetest, mida Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas selle aasta aprillis rakendada, et suurendada NATO kohalolu Ida-Euroopas. Lisaks Eesti miinijahtijale Admiral Cowan kuuluvad hetkel eskaadrisse Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe, Leedu miinijahtija Kursis ning Taani fregatt Thetis.

Miinitõrjeskaadri tegevus annab alliansile parema pildi Läänemerel toimuvast ning võimaldab NATOl kiiresti reageerida juhul kui selleks peaks tekkima vajadus. Eskaadri ülesandeks eelkõige laevateede lahti hoidmine juhul kui NATOl peaks tekkima vajadus täiendavate üksuste siirmiseks Balti riikidesse ja Poolasse.

Lõppenud operatsiooni põhieesmärgiks oli Eesti Vabariigi laevateede ja merealade puhastamine ajaloolistest lõhkekehadest ning ohutu mereliikluse tagamine kõigile mereteedel liikujaile.

NATO Miinitõrjeüksus alustab täna liikumist Klaipedasse, Eesti miinijahtija Admiral Cowan siirdus operatsioonil kodusadamasse. Järgmisel nädalal asub NATO miinitõrjegrupis teenima miinijahtija Sakala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles