Snowdeni asüüliaeg Venemaal lõppes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) laiaulatusliku jälgimise paljastanud ameeriklase Edward Snowdeni asüüliaeg Venemaal lõppes eile.

Snowden esitas Venemaa võimudele asüüli pikendamise taotluse, edastab AFP.

Ameeriklane andis kolm nädalat tagasi Moskvas intervjuu Briti väljaandele The Guardian sõnades, et ta oma saatuse pärast ei muretse.

Snowdeni sõnul elab ta Venemaal tavalist elu. Oma eraelu jälgimist meedia poolt pidas ta kummaliseks, sest maailmas on palju tähtsamat kui tema.

«See, mida ostan toidupoest, ei peaks kellelegi huvi pakkuma. Kui keegi tunneb mind ära, siis tunneb. Minu arvates ei ole mu igapäevaelu huvitav,» lausus ameeriklane.

Snowdeni kinnitusel tuntakse teda aegajalt tänaval ära ning talle on see ebamugav, sest venekeeles rääkimisega on tal veel raskusi.

Ta õpib vene keelt ning on juba jõudnud lugeda ka vene kirjandusklassikat, näiteks Fjodor Dostojevskit.

Poliitikaasjatundjate sõnul pikendab Venemaa Snowdeni asüüli, kuna ameeriklane on Venemaa poliitilises mängus üsna tähtis. Läänes kahtlustatakse, kas Snowden mitte juba varem Venemaa heaks ei luuranud.

Snowden rõhutas The Guardianile antud intervjuus, et tema eesmärk ei olnud Venemaal varjupaika saada ning muigas arvamuse peale, et ta on Venemaa agent.

«Kui USA valitsusel oleks informatsiooni, et olen Venemaa agent või töötan venelaste heaks, siis oleks see juba ammu olnud New York Timesi esiuudis,» nentis mees.

Snowden on veendunud, et nii USA kui Venemaa jälgivad teda, kuid ta ei pööra sellele tähelepanu.

Snowdeni sõnul on ta valmis minema USAsse tagasi, kuid vaid juhul kui on kindel, et kohus tema üle on õiglane.

USA süüdistab Snowdenit riikliku salainfo lekitamises ning süüdi mõistmisel võib ta aastakümneteks trellide taha minna.

Mitmete asjatundjate arvates tuleb lähiaastatel veel selliseid Snowdeni sarnaseid lekitajaid ning mitte ainult USAst. Samas aga vananevad leikitatud andmes kiiresti, sest paljastumine paneb süsteeme ja jälgimisprotseduure muutma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles