Varssavi ülestõusu algusest möödus 70 aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile möödus 70 aastat Varssavi ülestõusu algusest, mille käigus surusid Natsi-Sak­samaa väe­üksused linnas maha Poola eksiilvalitsusele lojaalse vastu­panu­liikumise üles­tõusu.

Poola enese­teadvuses tähtsal kohal olevat täht­päeva meenu­tati hom­mikul Vars­savi Po­wąz­ki sõjaväekalmistul. Mälestus­üritustest võt­sid osa nii Poola riigi esin­dajad kui ka sa­jad üles­tõusust osa­võtnud.

Lisaks toimusid mälestus­üritused kogu linnas. Varssavi üles­tõusu juhi kindral Tade­usz «Bór» Komo­rows­ki hauale asetas pärja teiste seas tema kau­ge sugu­lane, prae­gune Poo­la president Broni­sław Komo­rows­ki.

«Me seisame ebatavalises paigas. See on ilmselt suurim sõjakalmistu kogu Euroopas. Siia on maetud sadade tuhandete inimeste tuhk,» märgis riigipea endistele võitlejatele. «Nad surid, sest Varssavi tõusis linna ja kogukonnana üles vabadusvõitluseks.»

63 päeva kestnud ülestõusu käigus surusid sakslased vastu­haku vahen­deid vali­mata maha, tapsid eri andmeil 150 000 ku­ni 250 000 inimest ning tegid hoolimata lubadustest maatasa Varssavi kesk‑ ja vanalinna. Nat­si‑Sak­samaa poolel hukkus 17 000 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles