Eesti majandus asub kasvuteele 2009. aastal

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar..
Rahandusminister Ivari Padar.. Foto: Peeter Langovits.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus 2009. aastal 2,6 protsenti, inflatsioon alaneb 6 protsendini, mis tähendab, et meie majandus on kohandumas kiirelt potentsiaali ületanud majanduskasvult jätkusuutlikumale tasemele.


Majanduskasvu oodatust kiirem aeglustumine toimub nii väliskeskkonna kui sisemajanduse mõjude tõttu. Välismõjudest mõjutavad Eestit enim kõrged energiahinnad ning üldine maailmamajanduse kasvu aeglustumine ja sellega seonduv ebakindlus. Sisemajanduslikult on negatiivset mõju omanud kiirenenud hinnatõus, kinnisvaraturu kiire jahtumine ning sisenõudluse kiire alanemine.



Rahandusminister Ivari Padari sõnul ei ole 2008. aasta ja ka tuleva aasta algus kindlasti lihtne aeg. «Samas toob majanduskasvu aeglustumine kaasa inflatsiooni taandumise ning varasematel aastatel tekkinud makromajanduslike riskide vähenemise. Tarbimise vähenemine viitab aga juba praegusel ajal suuremale kaalutlemisele ostuotsuste langetamisel,» sõnas Padar.



Rahandusministri sõnul tähendab täpsustunud 2009. aasta riigieelarve tulude maht lisaarutelusid valitsuskabinetile. «Tänase prognoosi valguses tuleb ka eelarve täiendavate tulude pool üle vaadata. Selge on aga see, et riik saab kokku hoida mingi piirini ning paratamatult tuleb kasutusele võtta ka tulude suurendamise võimalused,» ütles Padar. «Lõplike otsuste langetamiseks on samas ajakava väga tihe ning põhimõttelised otsused tuleb teha kuu aja jooksul.»


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles