Hollandi muuseum on hädas Krimmi arheoloogiliste aaretega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi poolsaarelt leitud 4. sajandist e.m.a. pärinev sküütide kullast kiiver.
Krimmi poolsaarelt leitud 4. sajandist e.m.a. pärinev sküütide kullast kiiver. Foto: SCANPIX

Hollandi muuseum teatas eile, et viivitab praegu seal näitusel olevate Krimmi arheoloogiliste aarete tagastamisega, sest kardab juriidilisi sekeldusi Venemaa ja Ukrainaga.

Neljast Krimmi muuseumist pärit hindamatute aarete näitus avati Amsterdami Allard Piersoni muuseumis veebruaris, vähem kui kuu enne seda, kui Venemaa Krimmi poolsaare annekteeris.

Venemaa alluvusse läinud muuseumid on nõudnud eksponaatide tagastamist Kirmmi, ent neid soovib endale ka Ukraina valitsus.

Näituse «Krimm: Musta mere kuld ja saladused» eksponaatide hulka kuuluvad esemetest vanimad pärinevad 2. sajandist e.m.a ja uusimas hiliskeskajast. Muuhulgas võib seal näha kullast valmistatu sküütide kiivrit ning Rooma impeeriumi aegadel Siiditeed mööda Hiinast Krimmi jõudnud karbikest.

Muuseumi kinnitusel püüavad nad selles ainulaadses ja keerulises olukorras leida parimat seaduslikku lahendit. Tagastamine ühele osapoolele toob peaaegu kindlalt kaasa teise osapoole nõude, mis on oluline risk Allard Piersoni muuseumile, nentis muuseum, lisades, et kollektsiooni hoitakse turvaliselt, kuni saadakse rohkem selgust ning on saadud otsus kvalifitseeritud kohtunikult või arbitraažilt või kokkulepe osapooltega.

Krimm asus iidsete kaubateede ristumispaigas ning arheoloogid on kaevanud sealt välja palju vaimustavaid aardeid.

Näitust on võimalik Amsterdamis külastada 31. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles