Võru kaalub kõikjal linnas napsumüügi keelamist kella kolmest öösel

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Reede õhtust pühapäeva hilisööni kesklinna baarides kestvad peod on pannud Võru linna otsima lahendust öise alkoholimüügi piiramiseks.

Kahe kevadise nädala jooksul sai Võru politsei ühe kesklinna peopaiga juurde koguni 41 väljakutset. Pidev lärm, kaklused, pidu kella kaheksani hommikul. Lähedal elavad inimesed ei saa magada.

Kuna kaebusi on Võru linnavalitsusele viimaste kuudel jooksul laekunud kaugelt rohkem kui politseile, peab linn kuidagi reageerima. Võru linnapea Anti Allas on asunud lahendust otsima, aga seda oma ametikoha hinnaga – kuuldavasti on jutt piirangutest ärritanud ettevõtjaid ja opositsiooni, kes ähvardavad ettevõtlusvabaduse piiramise sildi all linnapead umbusaldusega.

«Praeguses olukorras on linlastel suur mure ja teatud ringkonnal väga suur ärihuvi. Nad teevad endast kõik, et iga hinna eest oma äri jätkata,» tõdeb Allas. «Eks opositsioon läheb iga asja peale marru ja praegu pole mind ametist tagasi kutsutud, aga ehk seda veel tehakse. Iga sellist asja kasutatakse poliitilises võitluses ära ja ma ei imesta, et umbusaldusega tullakse välja, aga usun, et see tuleb avalduse esitajatele valusamalt tagasi.»

Nagu igas teiseski linnas on Võru peopaigad koondunud kesklinna ja peod ei taha kuidagi mõistlikul ajal lõppeda. Allase sõnul kaaluvadki nad praegu ühe võimalusena keelata alkoholimüük osaliselt või piirkondade kaupa öösel kell kolm või neli, siis kui ööklubid uksed kinni panevad.

Probleemi juured ulatuvad aega, kui keelati ära öine alkoholimüük poodides ja tanklates. «Pärast seda on tekkinud uus äriliik: kui ööklubid lähevad kinni, siis need inimesed, kes soovivad edasi pidutseda ja kes väga sageli on juba küllaltki raskes alkoholijoobes, saavad oma joogi mõnest teisest asutusest kätte,» selgitab Allas.

Need teised asutused – esinegu nad muusikabaari või sohvabaari nime all – asuvad elamupiirkonnas, neisse saabutakse varajastel hommikutundidel, kui klubid on kinni.

Avalikku korda pole 1. juulil vastu võetud joomaseadus Allase sõnul kuigi palju mõjutanud, pigem on inimesed kriitilised, et on antud veel üks praaliv võimalus avalikult napsu võtta. Küll aga on uus seadus andnud võimaluse meelelahutusasutustele ise oma avamis- ja sulgemisajad paika panna.

Varem oli see linnavalitsuse pädevuses, nüüd saab iga asutus panna oma lahtiolekuajaks näiteks kell 6.30 hommikul, mida on Võrus ka juhtunud. Aga peod ei lõpe veel selgi kellaajal. Pigem määratletakse väikelinnas peo alguseks reede õhtu ja lõpuks pühapäeva hilisöö. Seetõttu kaalubki linn üldise keelu kehtestamist.

Linnapea leiab, et parem, kui need asutused koliks elamupiirkondadest eemale ja teeksid kõik, et öörahu häiritaks võimalikult vähe. «Praegu käib röökimine, kaklused, müra, mis inimesed kell neli-viis unest üles äratavad. See pole normaalne!» ütleb Allas.

Uue koha otsingu soovitusele on ettevõtjatel mõistetav vastulause: kunagi on luba kesklinnas tegutsemiseks antud, investeeringud on tehtud ja kes nüüd ümberkolimise kinni maksab? Üks linna peopiirkond siiski suleti, kuna elanike kaebuslaviin läks nii suureks, et omanik rendilepingut enam ei pikendanud ja asi sai kontrolli alla. Aga see ei aita – peopaigad kolitakse lihtsalt teise kohta.

Praegu uurivad linna juristid võimalust, kas ja kuidas oleks võimalik täielikku või osalist varahommikust alkoholimüüki piirata või hoopis ära keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles