Soome kaitseväe endine juht: Venemaad pole vaja õpetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Balti mere laevastiku madrused.
Vene Balti mere laevastiku madrused. Foto: SCANPIX

Soome kaitseväe endise juhi Gustav Hägglundi sõnul ei tasu Venemaaga suheldes õpetajat mängida ja seda ärritada.

Hägglund meenutab oma värskes raamatus «Rahu utoopia (Docendo)», et Venemaa traditsiooni kuulub tugev keskvõim, riigi huvide seadmine ettepoole üksikisiku omadest, juhtkonna eesmärke edendav õigussüsteem ja kriitika summutamine. Tema hinnangul tuleb Venemaasse suhtuda jahedalt kui äripartnerisse.

«Meil on mõttetu neid pöörama hakata. Sellel poleks muud mõju kui suhete halvenemine,» kirjutab Hägglund.

Tema meelest võiks maailmaparandamise pingeid pigem maandada Aafrikas, kus parandamisväärset on Venemaast palju enam.

«Ei vigastata ju Venemaal siiski miljonite naiste suguorganeid, ei sunnita lapsi sõduriteks, ei loobita homoseksuaale kividega surnuks, ei harrastata grupivägistamist ega etnilist puhastust nagu Aafrikas,» kirjutas ta.

Hägglund ütles oma raamatus, et NATO-liikmesus kahjustaks Soome enda kaitsevõimet, sest kaitsetahet asendaks usk liitlastesse. Tema sõnul on nii juhtunud mitmetes NATO riikides.

Hägglundi hinnangul kuulub Soome tugevale reservile toetuv riigikaitse praegu Euroopas suurriikide kategooriasse, ega jää alla Suurbritanniale, Prantsusmaale ja Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles