Bernatski kaasus võib muuta retseptiravimite väljastamist

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port (pildil esiplaanil) tõdes ajakirjanike ees, et endise spordiarsti Vitali Bernatski väiteid, nagu oleks tema käest dopingut ostnud paljud nimekad Eesti sportlased, pole kinnitust leidnud.
Sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port (pildil esiplaanil) tõdes ajakirjanike ees, et endise spordiarsti Vitali Bernatski väiteid, nagu oleks tema käest dopingut ostnud paljud nimekad Eesti sportlased, pole kinnitust leidnud. Foto: Mihkel Maripuu

Haigekassa meelest võiks kaaluda, et WADA nimekirjas olevaid teatud keelatud aineid saaks välja kirjutada vaid konkreetse eriala arstid. Ravimiamet muretseb, et karmid piirangud dopinguskeemides osalejate kimbutamiseks ei tohi halvendada ravimite kättesaadavust haigetel, kes neid vajavad.

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross edastas ravimiametile, sotsiaalministeeriumile ja sihtasutusele Eesti Antidoping pärast Vitali Bernatski komisjoni lõppraportiga tutvumist ettepanekud, kuidas tõhustada järelevalvet hormoonravimite väljakirjutamise üle.

Tanel Ross nendib, et raportis viidatakse, et WADA keelatud ainete nimekirjas nimetatud hormoonravimeid oli võimalik apteekidest osta ebapiisava riikliku järelevalve tõttu.

Haigekassa meelest tuleks kaaluda, kas poleks näiteks võimalik piiritleda teatud toimeainete väljakirjutajate ring konkreetsete erialadega. Näiteks saavad juba praegu ämmaemandad või hambaarstid kirjutada vaid teatud toimeaineid välja.

Ravimite väljastamist reguleerivasse määrusesse tuleks haigekassa hinnangul lisada kuritarvitatavate toimeainete loetelu ning arstlike erialade loetelu, kellel on õigus neid toimeaineid kirjutada. Ka tuleks sellisel juhul keelata selliste ravimite väljastamine üld- või haiglaapteekidest tellimiselehe alusel.

Samas määruses on juba näiteks sätestatud, et metüülfenidaati sisaldavate ravimite väljakirjutamise õigus on ainult psühhiaatril. Tegemist on üliaktiivsust, impulsiivsust, rahutust ja agressiivsust vähendava ravimiga.

Sportlastele keelatud ainete nimekirja kuulub aga väga palju erinevaid toimeaineid, sealhulgas ka käsimüügiravimites sisalduvaid toimeaineid. WADA keelatud ainete loetelus on anaboolse toimega ained, peptiidhormoonid, kasvufaktorid, beeta-2 agonistid, hormooni- ja metaboolsed modulaatorid, diureetikumid. Võistluste ajal on keelatud kasutada veel stimuleeriva toimega aineid, narkootilise toimega aineid, kannabinoide, glükokortikosteroide. Vaata täisnimekirja siit.

Näiteks ei tohi sportlase uriinis olla üle kindla taseme pseudoefedriini. Seda leidub aga kroonilise nohu ravimites nagu seda on Sudafed.

Haigekassa ravimiosakonna juht Erki Laidmäe täpsustas, et haigekassa peab silmas eelkõige kasvuhormooni ja erütropoetiini (EPO), mille väljakirjutamist saaks piirata konkreetsete erialadega.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp ütles, et sarnased lahendused on ka ametis arutlusel olnud. Ta tõi samuti välja, et WADA nimekiri on pikk ja vaja on analüüsida, millistest piirangutest oleks kasu, millistest mitte.

«Ravimite väljakirjutamise karmid piirangud dopinguskeemides osalejate kimbutamiseks võivad halvendada nende ravimite kättesaadavust ja ravitulemusi haigetel, kes neid eesmärgipäraselt vajavad. Igapäevaselt meditsiinis kasutusel olevate ravimite kättesaadavuse piiramise osas otsustada kiirustades ei saa, see vajab detailset analüüsi,» toonitas Raudsepp.

Sotsiaalministeeriumis ei ole teemat veel arutatud. Seetõttu on ministeeriumi kinnitusel veel vara öelda, kas teatud ravimite väljakirjutamise piiramine teatud eriala arstidega on kõige otstarbekam lahendus. Ministeeriumi hinnangul võib olukorda parandada ka sisulise järelevalve tõhustamine

Järgmiseks teisipäevaks on justiitsminister Andres Anvelt kokku kutsunud ka ümarlaua, et arutada vajalikke seadusemuudatusi.

Ross kinnitas, et ka haigekassa on valmis osalema edasistel aruteludel, mille eesmärgiks on valdkonnas järelevalve tugevdamine.

Tartu arst Vitali Bernatski tunnistas möödunud aastal, et varustas Eesti sportlasi kasvuhormooni ja EPOga. Bernatski väiteid uurinud komisjoni üllatas mitme spordivaldkonnas tegutseva isiku soovimatus teha komisjoniga koostööd ja vastata küsimustele, et selgitada välja tõde. Komisjoni lõpparuandes tuuakse välja, et mingis vormis koostöö aset leidmist Vitali Bernatskiga on kas komisjonile või avalikkusele kinnitanud Margus Kübar, Mati Alaver, Harry Lemberg ja Raul Olle. Samas lisatakse, et Aleksander Tammert väitis komisjonile, et ei tunne Vitali Bernatskit ega oma temaga mingit, ka mitte kaudset seost. Veel mainitakse, et Roland Lessing keeldus komisjoni küsimustele vastamast ja Donald-Aik sild ei soovinud komisjoniga koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles