Priit Pärna vanad hitid jõuavad taastatuna kinno

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärn.
Priit Pärn. Foto: Toomas Huik

Sel reedel näitab Tallinna kino Sõprus korraga kuut Priit Pärna varasemat filmi – linastuse muudab erakordseks see, et tegu on äsja digitaal-selt taastatud ja uuesti filmilindile kopeeritud teostega.

Eksklusiivne seanss kannab pealkirja «Priit Pärn revisited» ja selle kavas on «Kas maakera on ümmargune?» (1977), «Ja teeb trikke» (1979), «Harjutusi iseseisvaks eluks» (1980), «Kolmnurk» (1982), «Aeg maha» (1984) ja «Eine murul» (1987). Kummardusena vanameistrile jõuab ekraanile ka 7-minutiline portreefilm «Öö ilma paavstita», autoriks Raphaël Gianelli-Meriano.


Priit Pärn ise on värskenduskuuri läbinud filmid juba suurelt ekraanilt üle vaadanud. «Olen väga rahul,» kinnitas ta eile taastamise kvaliteedist kõneldes Postimehele.


Pärna sõnul on see, kui palju ühe vana filmi puhul peaks taastama, filosoofiline küsimus. «Kiusatus on teha uus ilusamaks kui vana – tänapäevane tehnika annab selleks kõik võimalused.

Meie üritasime teha nii, et taastamisjärgne tulemus oleks võrreldav sellega, milline nägi välja koopia siis, kui see omal ajal värskelt valmis sai – koos kõigi ajastu märkidega.»


Kaks aastat taastamist


Kõik kuus filmi taastati projekti «Eesti film 100» egiidi all Nukufilmi stuudios, Saksa firma TrickWILK tehnoloogiat kasutades.

Kokku vältas taastamisprotsess kaks aastat – just nii palju kulus restauraator Tõnu Taliveel aega, et eemaldada kaader kaadri haaval kraaped ja teised defektid, korrigeerida värve ja valgust ning vähendada pildi võbelust.


Koos pildiga on restaureeritud ka kõigi filmide heli – see sai teoks Ants Andrease juhtimisel firmas Film Audio.


Kokku läks taastamine koos filmikoopiatega maksma veidi üle miljoni krooni. Parema tulemuse nimel muretseti viie filmi aluskoopiad Venemaa filmiarhiivist, kus on teatavasti hoiul suurem osa Eesti filmipärandi originaalmaterjalist.


Taastatud filmid, nagu kinnitas «Eesti film 100» projektijuht Annika Koppel, on kavas välja anda ka DVD-l, optimistliku prognoosi järgi juba selle aasta lõpuks.


Priit Pärna filmide eriseanss jõuab Sõpruse kino ekraanile neljapäeval algava lühifilmide lühifestivali raames, mille kavas on valik uuemaid, aga ka päris värskeid teoseid.

Nii esilinastuvad Jüri-Illimar Šestakovi «Kontrolör», Andris Feldmanise «Vaikus» ja Eesti-Prantsuse koostööfilm «Teisel pool», nukufilmidest järjekordne Porgandi- ja Miriami-lugu, samuti on kavas riigi juubeli puhul valminud lühikesed Lotte-filmid.


Esi- ja tagalinastused


Pakutavast annavad aimu seansside pealkirjad: «Assortii seppadelt ja sellidelt», «Tuliuued tudengifilmid», «Esilinastused ja tagalinastused», «Animaatakk» ja «La Femis versus BFM» – viimane hõlmab Prantsuse ja Eesti filmikoolis valminut.
Pühapäevani vältava festivali kohta vaata täpsemalt www.kino.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles