Thatcheri tütar avalikustas Raudse Leedi nõdrameelsuse

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudne Leedi roostetab – ka Margaret Thatcheri vahedaks ihutud vaim pole igavene. Pildil on Thatcher viimasel avalikul etteastel selle aasta juulikuus.
Raudne Leedi roostetab – ka Margaret Thatcheri vahedaks ihutud vaim pole igavene. Pildil on Thatcher viimasel avalikul etteastel selle aasta juulikuus. Foto: Reuters/ScanPix

Endine Suurbritannia peaminister Margaret Thatcher kannatab ammu dementsuse all, unustades isegi, et ta abikaasa on surnud, kirjutab tütar mälestusteraamatus.

Tuleval kuul ilmuvas raamatus maalib ekspeaministri tütar kunagisest kindlakäelisest juhist ja ühest maailma mõjukamast naisest esmakordselt pildi kui vaimselt järjest manduvast vanast naisest, keda on tabanud korduvad kerged insuldid.


 «Isa kaotamine... oli ema jaoks tõeliselt kohutav, ka selle pärast, et dementsuse tõttu unustas ta üha, et mees on surnud,» kirjutas tütar pühapäeval ajalehes The Mail on Sunday avaldatud raamatukatkes.


«Ma pidin talle ikka ja jälle uuesti halbu uudiseid ütlema. Iga kord, kui see talle lõpuks kohale jõudis, et ta on kaotanud abikaasa, kes oli tema kõrval üle 50 aasta, vaatas ta mulle kurvalt otsa ja küsis vaikselt: «Oh, kas me olime kõik seal?», samal ajal kui mina end kokku võtta püüdsin.»


Toolilt maha ehmatatud


Denis Thatcher suri vähki 2003. aastal. Ema jahmatavat mäluhäiret märkas tütar Carol Thatcher aga esmakordselt 2000. aastal, kui toona 75-aastane ekspeaminister ajas vestluses segi Falklandi ja Bosnia sõja.


«Ma kukkusin peaaegu toolilt maha, kui nägin teda oma sõnade ja mäluga vaevlemas. Ma ei suutnud seda uskuda,» meenutab ta. «Ma olin temast alati mõelnud kui eatust, ajatust ja sada protsenti roostevabast.»


Kontrast oli tütre sõnul seda rabavam, et Thatcher on alati kuulus olnud oma fenomenaalse mälu poolest. Ta võis keset arutelu majanduse üle järsku püsti tõusta ja lugeda ilma märkmeteta ette aastased inflatsioonimäärad kuni 19. sajandini välja ega vajanud kunagi millegi meenutamist.


Veidi enne abikaasa surma soovitati Thatcheril tervise tõttu lõpetada avalikud esinemised. Tema korduvad ajurabandused on teada, kuid nõdrameelsus püsis seni avalikkuse eest varjul.


Perekonna valu


Varem vestlusi juhtinud Raudne Leedi ei suuda tütre sõnul enam isegi tavalises seltskondlikus jutuajamises osaleda. «Halbadel päevadel suudab ta oma lause lõpuks vaevu selle algust meenutada.»


Carol Thatcher kirjutab, kuidas ta vaatab ema külastades alati esmalt tema päevaplaani, enne kui läheb elutuppa temaga rääkima.

«Hei, ema, kuidas läks sinu lõunasöök lordidekojas selle-ja-sellega,» küsin ma. Ta vaatab minu poole pilguga, nagu ta vaevu tunneks mind ära, ja küsib: «Kas ma käisin lõunasöögil, kallis?»


Tütre sõnul on dementsuse juures kõige hullem see, et mäluhäire võib haiget tabada millal iganes. Pealtnäha käitub inimene normaalselt, kuid lähedased teavad, et midagi on lahti.

Suurbritannias on umbes 700 000 vanemat inimest, kes kannatavad sellise vaimse allakäigu käes. «Nad on nagu teises maailmas, kuhu sa ligi ei pääse,» märgib ta.


Samal ajal kui Thatcher ei suuda meenutada just loetud ajalehe pealkirja, on ta minevikusündmustes endiselt kodus. Peaministriaegadest rääkides särab Thatcher tütre sõnul jälle iseendana.


Ka Thatcheri biograaf Anthony Seldon on naise olukorrast teadlik. «Kui ma teda
2005. aasta novembris viimati nägin, oli üsna selge, et ta ei jaganud matsu, nagu öeldakse,» rääkis Seldon The Guardiani vahendusel.


Carol Thatcheri memuaarid, mis ilmuvad nime all «A Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir» on tema sõnul ilmselt esimene kord, kus endise toorist peaministri vaimne allakäik avalikuks tuleb.


Konservatiivist parlamendiliige ja Thatcheri kunagine poliitiline sekretär John Whittingdale asus aga ekspeaministrit kaitsma.


«Me teame, et tal on olnud väikseid insulte, mis viivad mälukaotusele, aga temaga võib jätkuvalt päevapoliitikast vestelda,» rääkis mees, kes näeb Thatcherit korra iga kuue kuni kaheksa nädala tagant. Sõna «dementsus» on tema sõnul liiga emotsionaalne ja tugevalt märgistav.


«Vestluses võib Thatcher aeg-ajalt meenutamisel küll abi vajada, aga kes siis ei vajaks,» ütles Whittingdale.  


Praegu tagasitõmbunult Londonis elavat 82-aastast Thatcherit on avalikkuses harva näha, kuid vahel naaseb ta siiski rambivalgusse, et tõestada oma ikoonistaatust ja võimet tekitada endiselt meedias kõneainet.


Möödunud aastal kutsus peaminister Gordon Brown ta kõrgetasemelisele visiidile Downing Streetile, et meelitada konservatiividest valijaid. Sel suvel poseeris auväärne daam ka moeajakirja Vogue kaanel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles