Põgenevad pruudid

Irina Kablukova
, Den za Dnjomi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimkaubanduse ohvreid on seinast seina ja nii naiste kui meeste seas.
Inimkaubanduse ohvreid on seinast seina ja nii naiste kui meeste seas. Foto: SCANPIX

Kohta-Järve naine värbas oma kodulinna tüdrukuid välismaale reisima ning fiktiivseid abielusid sõlmima, kuid reaalsus osutus millekski hoopis muuks: kahel tütarlapsel õnnestus välismaalt imekombel põgeneda.

Veebruaris alguse saanud lugu jõudis Viru ringkonnakohtus lahendini juuni keskel. 29-aastane Kohtla-Järve elanik Julia Reutskaja levitas infot, et noortel neiudel on võimalus minna Iirimaale, et sõlmida seal fiktiivsed abielud pakistanlastega. Tüdrukutele selgitati, et pakistanlastele on abielu Euroopa Liidu kodanikega oluline, et saada elamisluba Iirimaal.

Tüdrukutele lubati, et fiktiivse abieluga ei kaasne neile mingeid muid kohustusi, neile lubati kingitusi, poodlemisvõimalusi ja küllaga sularaha, samuti mugavaid elamistingimusi ning lõpuks soovi korral lahutatud naisena kodumaale naasmist.

Ei ole teada, kui palju tüdrukuid usaldusväärse ja omainimesena tundnud Reutskaja pakkumisele reageeris, konkreetse kohtuasja raames on tegu kahe tütarlapsega, kellest üks oli kasvanud lastekodus, kuid pidi sellele lisaks toetama oma viit õde-venda, ning ka teine oli pärit probleemsest perest.

Reutskaja otsiski just sellise taustaga neiusid, tehes neile pakkumise, millest oli raske keelduda. Ta selgitas, et pakistanlased on tüdinud igal aastal kalli viisa eest maksma ning on pigem nõus ühekordsete kulutustega, et abielluda ELi kodanikuga ning saada seeläbi elamisluba Iirimaal. Esimesele tüdrukule lubati lisaks eelpoolmainitud hüvedele 800 eurot, teisele 1600.

1. märtsil pani Reutskaja tüdrukud Dublini lennukile, kuid juba kohale jõudes ilmnes, et asjad pole sugugi nii, nagu neile lubati. Tüdrukutele oli öeldud, et neid ei lahutata ning nad saavad elada ühes korteris, mis lisas neile kindlust, et kõik on turvaline, kuid reaalsuses lahutati nad kohe: üks tüdruk sõidutati kohe edasi Küprosele ja sealt Pakistani; teine pidi juba esimesel ööl tõrjuma tagasi neid vastu võtnud ja neiu oma korterisse majutanud mehe seksuaalseid ahistamiskatseid.

Tüdrukud sõltusid materiaalselt täiesti neid vastu võtnud meestest ning neil polnudki suurt midagi teha. Ida prefektuuri organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse osakonna kapteni Sergei Futkini sõnul õnnestus ühel tüdrukul põgeneda korterist, kus teda kinni hoiti, võtta ühendust oma sugulastega ning nende abiga lõpuks kodumaale naasta. Kuidas pääses teine tüdruk, ei soovinud politsei esialgu veel avalikustada. On ütlematagi selge, et mingit tasu tüdrukud ei saanud, hea, et nad elugagi pääsesid.

Kummalisel kombel ei süüdistatud Reutskajat vaid tüdrukute orjastamises, vaid tema vastu esitati süüdistus ka selles, et ta on aasta jooksul Kohtla-Järve linnavalitsuse sotsiaalosakonnale oma rahalise seisu kohta valeandmeid esitanud ning sellega 8000 eurot teeninud. Samal ajal ametlikult töötu Reutskaja sai välismaalt Western Unioni süsteemi kaudu eri isikuilt 12 000 eurot. Politsei keeldub avaldamast, kas sellel rahal võib olla pistmist tüdrukute orjastamisskeemiga veebruaris-märtsis 2014. Raha välismaalt sai ta juunis 2013.

Kohus mõistis Reutskajale kolmeaastase vangistuse, kuid prokurör tegi ettepaneku, et kuna ta on varasemalt karistamata, siis ei pöörata karistust täitmisele, kui ta katseajal uut kuritegu toime ei pane. Kohus nõustus sellega.

Politsei kinnitusel pole sellised juhtumid tänapäeval kahjuks enam üldse haruldased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles