Puškov: Soome ja Rootsi ei ole NATO-leppe järel neutraalsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma välisasjade komisjon juht Aleksei Puškov.
Vene riigiduuma välisasjade komisjon juht Aleksei Puškov. Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi ei ole enam neutraalsed, kui nad allkirjastavad järgmisel nädalal NATO tippkohtumisel nn võõrustajariigi toetuse leppe, ütles Vene riigiduuma välisasjade komisjon juht Aleksei Puškov.

«Selline lepe tähendab nende riikide neutraliteedi lõppu,» ütles ta ajalehele Izvestija. «Seni olid nad NATO partnerid, nüüd kasvab koostöö järsult. Järgmine loogiline samm .... on nende riikide otsene astumine allianssi,» lausus seadusandja.

Moskvale tähendab see Puškovi sõnul NATO lähenemist otse Venemaa piiride juurde.

Puškov väitis, et kuigi suurem osa nende riikide rahvast on NATO-liikmesuse vastu, üritavad poliitiline eliit ja eriti sõjavägi rahva meelsust mõjutada.

«Soome ja Rootsi jaoks tähendab selle lepingu allkirjastamine ja võimalik hilisem liitumine NATOga sõjaliste kulutuste tõusu ja osalust USA rahvusvahelistes avantüürides,» lisas ta.

Nii Soome kaitseminister Carl Haglund kui välisminister Erkki Tuomioja on öelnud, et võõrustajariigi lepe ei lähenda Soomet NATOle. Tuomioja rõhutas, et allkirjastatav vastastikuse mõistmise memorandum ei kohusta Soomet ega NATOt abi andma või seda vastu võtma.

Kokkulepe kohaselt annab sõjalisi õppusi võõrustav riik NATO vägedele tuge ja abi. NATO saab loa selles riigis manöövreid läbi viia ja selle territooriumi võidakse kasutada kriiside korral. Poliitiline otsus sellise leppe sõlmimiseks tehti Haglundi sõnul juba 13 aastat tagasi.

Ajaleht Svenska Dagbladet kirjutas, et Rootsi valitsus on valmis avama riigi territooriumi NATO vägedele.

Rootsi kaitseminister Karin Enström ütles lehele, et valitsus kiidab leppe lähipäevil heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles