Teadlased avastasid läbi aegade suurima tähe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiigeltäht
Hiigeltäht Foto: SCANPIX

Hiigelsuur säravalt põlev gaasipall, mis läbi naabergalaktika triivis, võib olla suurim täht, mis iial avastatud. Teadlaste sõnul on hiigeltäht isegi Päikesest sadu kordi suurem.

Avastuse taga olevad teadlased panid oma leiule nimeks R136a1. Sheffieldi Ülikooli astrofüüsiku Paul Crowtheri sõnul on hiigeltäht lausa kaks korda kõigist seni avastatud tähtedest suurem, vahendab Associated Press.

Crowtheri ja tema tiimi teadlased kirjutavad Kuningliku Astronoomia Ühingu väljaandes avaldatud artiklis, et kuna täht põletab end sellise intensiivsusega, siis põleb see ligi 10 miljon korda heledamalt kui päike.

«Erinevalt inimestest sünnivad need tähed väga raskena ning kaotavad vananedes oma kaalu. R136a1 on juba keskealine ja on kaotanud suure osa oma massist,» ütles Crowther.

Crowtheri sõnul avastati hiiglane keset täheparve Linnutee naabergalaktikast.

Tähe pinnatemperatuur võib ulatuda kuni 40 000 Celsiuse kraadini, olles seitse korda kuumem kui Päikesel.

Kuna sellised massiivsed tähed põletavad end kiiresti läbi, siis nad elavad lühikest aega. «Suurimad elavad vaid kolm miljonit aastat. Astronoomias on see väga lühike aeg,» ütles Crowther.

Lühike eluiga on vaid üks põhjustest, miks selliseid hiiglaslikke tähti on keeruline leida. Teiseks on nad väga haruldased ning tekivad vaid kõige tihkematest täheparvedest.

Teadlased, kes ei olnud selle leiuga seotud, pidasid avastust väga muljetavaldavaks, aga samas pidasid võimalikuks, et tegemist on hoopis kahe tähega, mis asuvad teineteisele väga ligidal.

Täht avastati Crowtheri tiimi poolt kasutades Tšiili observatooriumi hiigelsuuri teleskoope.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles