Erdoğan vannutati täna Türgi presidendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan täna ametivande andmise tseremoonial Ankaras.
Recep Tayyip Erdoğan täna ametivande andmise tseremoonial Ankaras. Foto: SCANPIX

Türgi endine peaminister Recep Tayyip Erdoğan vannutati täna presidendiametisse. Meest autoritaarsetes tendentsides süüdistav opositsioon kõndis tseremoonialt välja.

60-aastane Erdoğan andis ametivande pealinnas Ankaras ja asub nüüd viieks aastaks presidenditoolile. Ta on lubanud ehitada Türgi uueks riigiks ning seda peab aitama teha ka uus põhiseadus ja ambitsiooni täis arendamisprogramm.

Opositsioonilise Vabariikliku Rahvapartei (CHP) saadikud kõndisid vahetult enne seda, kui Erdoğan ametisse pidi vannutatama, häälekalt parlamendisaalist välja. CHP on süüdistanud vastset presidendi põhiseaduse rikkumises. Erdoğan on selgeks teinud, et tahab Türgi presidendina laialdast täidesaatvat võimu, tema eelkäijad Cankaya presidendipalees on täitnud suuresti tseremoniaalset rolli.

Erdoğan valiti 10. augustil presidendiks, tema poolt hääletas 52 protsenti valimas käinud inimestest. Tegemist oli esimeste presidendi otsevalimistega riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles