Vene sõdurite naised nõuavad selgitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene dessantväelaste naised kogunesid Moskvast 350 kilomeetrit põhja pool asuvas Kostroma linnas sõjaväebaasi väravate taha nõudma selgitust oma lähedaste saatuse kohta.
Vene dessantväelaste naised kogunesid Moskvast 350 kilomeetrit põhja pool asuvas Kostroma linnas sõjaväebaasi väravate taha nõudma selgitust oma lähedaste saatuse kohta. Foto: SCANPIX

Mitukümmend naist kogunes täna Kesk-Venemaal Kostroma sõjaväebaasi juurde, et nõuda selgitusi oma sõduritest abikaasade saatuse kohta.

Noori naisi – neist suurem osa alles kahekümnendates eluaastates ja mõned väikeste lastega – ajendasid seda tegema teated Vene sõdurite matustest, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Valeria Sokolova.
Valeria Sokolova. Foto: DMITRY SEREBRYAKOV/AFP

26-aastane Valeria Sokolova rääkis, et ligi 350 sõdurit on sealt, Moskvast põhja pool asuvast linnast, saadetud Ukraina piirile õppustele ning mingit kontakti pole nendega pärast seda olnud. Mitmed mehed on tema sõnul tagasi toodud männipuust kastidest ning sel nädalal saabus ka 15 haavatud meest.

«Eile tuli saadetis 200,» rääkis Sokolova, vahendades sõjaväeametnikelt saadud infot ja kasutades Vene sõjaväe väljendit, mis tähendab surnukehasid. Ta rääkis ka, et tema mehe nime pole veel surnute ega haavatute nimekirjas olnud.

Väidetavalt saadeti samadele õppustele ka 50 sõdurit läheduses asuvast Ivanovo linnast. 

Sõjaväebaasi juhtkond on naise sõnul keeldunud kinnitamast, kas tema mees ja teiste lähedased on saadetud Ukrainasse võitlema. «Nad ütlevad meile ainult, et mehed ei ole Venemaal,» rääkis Sokolova.

Tema ja teised baasi ukse taha kogunenud naised tahtsid teada, kus on nende lähedased, ent neil kästi hoopis koju minna. Sokolova sõnul ütlesid kohalikud ametnikud neile, et nad ei tohi sõjaväebaasi juures meeleavaldust korraldada.

Meestel kästi talveriided kaasa võtta

Viimati kuulis Sokolova oma mehest laupäeval, mil too teatas, et neile anti käsk liikuda. Sokolova 25-aastane abikaasa ütles, et mõned neist liiguvad tankides ja teised Kamaz veokites, ta ei täpsustanud, kuhu nad lähevad, ent lõpetas kõne väga südamlikult. «Ma tulen tagasi, ma armastan sind,» ütlest a Sokolova sõnul. Naine rääkis ka, et sõduritel kästi kaasa võtta talveriided.

Üks teine baasi ukse taha kogunenud naine, Olga Garina, rääkis, et tema poeg Jego Poštojev on üks neist, kelle Ukraian võimud kinni pidasid. «Ta on nüüd Kiievis,» rääkis naine. Poeg osales õppustel, ent jõudis välja hoopis Ukrainasse.

Sõjaväebaasi teise värava juures rääkis tsiviilriietes mees sinna kogunenud naistele, et sõdurid osalevad õppustel. «Teie lapsed saavad oma isade üle uhked olema, Nad on ausad Vene sõdurid,» rääkis mees, kes nimetas end Albert Ahmetoviks. Ahmetov keeldus ajakirjanikega rääkimast, ning üks sõdur käskis pressil lahkuda.

Ajakirjanikega ei rääkinud ka suurem osa baasi juurde kogunenud naistest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles