Barbi Pilvre: lapsehoid pole autopesu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Pilvre.
Barbi Pilvre. Foto: Andres Haabu / Postimees

Lapsehoid pole autopesu, et selle võib ära teha kes tahes, leiab riigikogu liige Barbi Pilvre (SDE) ettevõtja Priit Alamäe tänases Postimehes välja käidud idee kohta.

«Laste ja teiste pereliikmete (vanurid) hooldamine peaks Eestis olema paremini nähtav ja kvalifitseeritav tõsise ja raske tööna, mitte nähtamatu asjana, mida perekond kuidagi kellegi (tavaliselt naiste) tasuta tööna «ära korraldab»,» ütles Pilvre Postimehele.

«Kui lapsehoidja oleks Eestis näiteks tippametites boonuspaketi osa, nagu praegu on ametiauto, parkimiskoht või mobiiltelefon (!), väärtustaks see ka lapsehoiuteenust,» arvas Pilvre.

«Hea lapsehoidja leidmine on keeruline ja teenus ise võib kujuneda perele nii kalliks, et paljudes peredes võib see muuta naiste karjääripürgimused - kuhu kuulub loomuliku osana õhtune ja nädalavahetuste töö - majanduslikult mõttetuks ja ka emotsionaalselt kurnavaks.»

«Aasia või mõne muu nn kolmanda maailma riigi võõrtööliste maksusoodustustega meelitamine lapsehoidjaks Eestisse pole siinsele lapsehoidjate probleemile mingi lahendus. Lapsehoid pole autopesu, et selle võib ära teha kes tahes, kui vaid kvaliteet ja hind klapivad. Lapsehoidja on pereliige, kes lubatakse tavaliselt oma koju,» rõhutas Pilvre.

Tema hinnangul teeks lapsehoiu parem ja süsteemsem korraldus elu lihtsamaks paljudel peredel ja võimaldaks paljudel lapsevanematel paremini pühenduda oma tööle takso- ja valveteenuse osutamise asemel. «Abi kooli ja trennilogistikas, õhtused ja öised lastehoiud, nädalavahetuste lastehoiud on ühtviis vajalikud nii säästumarketite kassapidajaile ja tippspetsialistidele,» nentis ta.

«Tõsiselt võiks Eestis arutada hoopis teatud suurusega asutustele kohustust korraldada ära ka oma töötajate laste hoid. Näiteks ülikoolid jm asutused, kes eeldavad oma töötajatelt õhtust ja nädalavahetustel töötamist peaks õhtute ja nädalavahetustel pakkuma ka lastehoiuteenust -- umbes sama loomulikult nagu parkimiskohta,» pakkus Pilvre välja.

Ettevõtja Priit Alamäe pakkus tänases Postimehes välja, et Eesti võiks koduabiliste-lapsehoidjate palgad vabastada kõigist maksudest ja avada oma tööturu ses osas ka aasialastele. Eeskujuks tõi ta Pärsia lahe riikides toimiva süsteemi, kus enamik koduabilistest tuuakse sisse kas Filipiinidelt, Indoneesiast või Indiast, neile makstakse kinni reisikulud, elamine ja toit ning töötasu 100 kuni 150 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles