Paet: edasine poliitiline surve ja piirangud Venemaale on vajalikud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Milanos ütles välisminister Urmas Paet, et Venemaa on pidevalt kasvatanud oma sõjalist sekkumist Ida-Ukrainas nii relvajõudude osalusega kui ka raskerelvastusega varustamisel ning seetõttu peab EL kokku leppima edasistes piiravates sammudes, et ennetada Venemaa edasisi samme Ukrainas.

Eesti välisministri sõnul on Venemaa otsustanud olukorra rahumeelse lahendamise asemel seda veelgi pingestada,  lisades, et 22. augustil nn abikonvoina Luganskisse saadetud 200 veokit sisenesid riiki ilma Ukraina valitsuse nõusolekuta. «Venemaa algatatud konflikt Ida-Ukrainas on äärmiselt mitmetahuline ja ohuks Euroopa julgeolekule,» märkis Paet.

Edasised rahuläbirääkimised saavad Paeti sõnul olla edukad ainult juhul, kui Venemaa tunnistab, et ta on konflikti osapool. «Edasine poliitiline surve ja piirangud Venemaale on vajalikud, et vältida agressiooni laienemist,» lausus Paet lisades, et homne Euroopa Ülemkogu istung peaks langetama selged otsused.

Paeti sõnul tuleb tõsiselt võtta ka Vene sõduriemade organisatsiooni infot ja muret oma Ukrainasse saadetud ning seal hukkunud poegade pärast. 

Eesti peab Paeti sõnul väga tähtsaks Ukraina sündmuste arutelu lisaks Euroopa Liidule ka ÜRO julgeolekunõukogus, OSCEs ja NATOs ning kiiret reageerimist toimuvale.

Samaaegselt konfliktile lahenduse leidmisega tuleb Paeti sõnul jätkata Ukraina toetamist. «On oluline aidata Ukrainat õigusriikluse edendamises ning võitluses korruptsiooniga,» lausus Paet ja lisas, et Eesti toetab Euroopa Liidu-Ukraina assotsiatsioonilepingu kiiret ratifitseerimist ja rakendamist.

Paeti sõnul on vajalik toetada Ukrainat vabade ja õiglaste parlamendivalimiste läbiviimisel sel sügisel, oktoobri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles