Põhja-Korea diktaatori raamatupidaja põgenes Venemaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel).
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel). Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni raamatupidaja Yun Tae-hyong pettis välja 5 miljonit dollarit, põgenes Venemaale ja otsib nüüd varjupaika mõnest kolmandast riigist.

Lõuna-Korea ajalehe JoongAng Ilbo andmetel lasi mees eelmisel nädalal jalga Ida-Venemaale Nahhodkale, vahendas The Guardian.

Seda kuidas ta Venemaale pääses või mis asju ta seal üldse ajas, pole teada. Venemaal ja Põhja-Koreal on ühist maismaapiiri 17,5 kilomeetrit.   

Väljaande nimetuks jääda soovinud allika sõnul oli raha pärit Kim Jong-uni nö altkäemaksude kassast.

Ametlikult oli Yun Tae-hyongi töökohaks Korea Daesong Bank, kuid tema põhiülesandeks oli diktaatori rahavoogude kontrollimine.

Aastal 2010 kandsid USA võimud panga nö musta nimekirja, kuna pank finantseeris ebaseaduslikke hankeid, nagu näiteks luksuskaupade ostmist, mis ÜRO sanktsioonide tõttu oli aga keelatud.     

JoongAng Ilbo kirjutab, et Põhja-Korea pöördus Yun Tae-hyongi tabamiseks abi saamiseks Venemaa ametivõimude poole.   

Olukorral hoiavad silma peal ka Lõuna-Korea võimud, kuna see riik on üks neist, kus põgenik võiks varjupaika paluda.

Kui Põhja-Korea ei saa suure rahasummaga jalga lasknud meest kätte, võib ta osutuda hinnaliseks infoallikaks isolatsioonis oleva riigi tegevusplaanide kohta. Oletuste järgi saab Põhja-Korea suure osa oma sissetulekust narkootikumide ekspordist ja valerahaga. Niiviisi teenitud summadest finantseeritakse muu hulgas diktaatori luksuslikku elustiili.     

Lõuna-Korea luureteenistus oletas, et kui Kim Jong-uni isa Kim Jong-il 2011. aastal suri, siis oli tal salajastele pangakontodele Euroopas paigutatud neli miljardit dollarit.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles