USA ei pea NATO baaside Ida-Euroopasse toomist tõenäoliseks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Valge Maja teatas eile vastuseks ERRi küsimusele, et NATO baase tõenäoliselt Ida-Euroopasse - sealhulgas ka Eestisse - ei tule.

USA presidendi visiidi eel ajakirjanikega rääkinud Valge maja julgeolekunõukogu Euroopa asjade direktor Charles Kupchan viitas 1997. aastal NATO ja Venemaa vahel sõlmitud lepingule, mille praegune kehtivus pole päris üheselt mõistetav, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu raadiouudiseid.

«Ma kahtlen, et me näeme liikumist selle poole, mida saaks nimetada alaliseks eelpositsioonibaasiks. Nagu te teate, on olemas selline leping nagu NATO-Venemaa alusleping, mis käsitleb alaliste baaside loomist ja NATO on praegu olukorras, kus me hoidume sellisest suunast,» ütles ta.

Suvest saati ametis olnud Kupchan kinnitas, et alalise kohaloleku asemel räägitakse NATO tippkohtumisel pigem pidevast kohalolekust Ida-Euroopas, vastavalt meie piirkonna julgeolekuvajadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles