Inimõiguslased: Ukrainasse on saadetud kuni 15 000 Vene sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorist on võtnud positsiooni sisse  Donetski lennuvälja lähistel.
Terrorist on võtnud positsiooni sisse Donetski lennuvälja lähistel. Foto: SCANPIX

Ukrainasse on viimase kahe kuu jooksul saadetud kuni 15 000 Vene sõdurit ning vähemalt mitusada on seal lahingutes langenud, teatasid Vene inimõiguslased esmaspäeval.

Hoolimata Vene sõdurite kohaolule viitavatest tõenditest, eitab Moskva jätkuvalt sõdurite saatmist.

Sõjaväelaste perekondade esindusorganisatsiooni Vene Sõduriemade Komitee juhi Valentina Melnikova sõnul on Ukrainas hetkel umbes 7000-8000 Vene sõdurit. Tema hinnangul on Ukrainasse viimase kahe kuu jooksul saadetud 10 000 - 15 000 sõdurit.

Melnikova sõnul tugineb tema informatsioon teadetel perekondadelt, kelle meesliikmed on sõjaväeõppustele läinud, kuid kellega on seejärel kontakt kaotatud.

«Komandörid korraldavad salajast erioperatsiooni,» ütles Melnikova, kes kuulub ka kaitseministeeriumi ühiskondlikku nõukokku.

Inimõigusorganisatsioonide sõnul on Vene võimud lõpetanud igasuguse sõdurite teenistust puudutava informatsiooni avalikustamise.

Ida-Ukraina kokkupõrgetes on hukkunud vähemalt 200 sõdurit, teatas Sõduriemade, Kodanike ja Armee Komitee.

Inimõiguslaste Sergei Krivenko ning Ella Poljakova sõnul on Ukrainas hukkunud ka 100 sõdurit Tšetšeenias paiknevast 18. jalaväebrigaadist.

«Võimud peaksid ütlema, miks sõdurid surevad teise riigi territooriumil ning miks nad sellest vaikivad,» ütles Poljakova, kes kuulub ka president Vladimir Putini inimõiguste nõukokku.

Vene opositsionääri Lev Schlosbergi sõnul on Ukrainas hukkunud ka 100 sõdurit Pihkva õhudessantdiviisist.

Ukraina piiri lähistel asuva Rostovi linna haiglad on haavatutesse nö uppumas, ütles inimõiguslane Ljudmilla Bogatenkova.

USA andmeil on Venemaa saatnud naaberriigi territooriumile tanki- ja soomukikolonne ning juhib mässuliste vastupealetungi Luganski ja Donetski piirkonnas. Kiiev teatas neljapäeval, et Vene sõdurid vallutasid piirilinna Novoazovski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles