Soome uue tuumareaktori avamine lükati taas edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumaelektrijaam.
Olkiluoto tuumaelektrijaam. Foto: Liis Treimann

Elektritootmist praegu ehitatavas Olkiluoto tuumajaama uues tuumareaktoris ei alustata enne 2018. aastat, teatas reaktorit ehitav Prantsuse ettevõte Areva.

Olkiluoto tuumajaama kolmanda ja riigi viienda tuumareaktori ehitustööd algasid juba 2005. aastal, kuid selle valmimine on veninud esialgsete plaanidega võrreldes mitu aastat ning selle lõplikku valmimistähtaega on pidevalt edasi lükatud. Algselt pidi see valmis saama juba 2009. aastal. Areva hinnangul on hilinemisega tekitatud kahju 3,9 miljardit eurot.

Reaktori tellija, Soome kontsern Teollisuuden Voima (TVO) on varem Areva ja Saksa Siemensi rajatava reaktori valmimise viibimist põhjendanud asjaoluga, et uute reaktorite ehitamine on varasemast märksa aeganõudvam. TVO on varem viivituste eest vastutavaks pidanud Areva Siemensit, mis on omakorda süüdistanud TVOd. Omavaheline vaidlus on jõudnud ka Pariisi rahvusvahelise kaubanduskoja arbitraaži.

Soomes on praegu neli töötavat tuumareaktorit: neist kaks asuvad Olkiluoto saarel (Olkiluoto-1 ja Olkiluoto-2) ning kaks Lovisaas (Loviisa-1 ja Loviisa-2). TVO plaanib Olkiluotosse ka neljanda reaktori ehitamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles