Vitsur: maksupoliitilised lubadused tuleb üle vaadata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits

Majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul ei olnud eile rahandusministeeriumis väljaöeldud majandusprognoos talle üllatus ja see näitas, et nii eelarve tulude kui ka kulude pool tuleb uuesti üle vaadata.


«Lihtsa kulutuste kärpimise ja riigivara müügiga olukorda enam ei lahenda. Nüüd tuleb revideerimisele võtta ka enamus maksupoliitilisi lubadusi ning otsida täiendavaid tuluallikaid. Kusjuures mureks pole siin mitte see, kuidas ära elada käesolev aasta, vaid hoopis see, mis saab edasi, sest just pikema perspektiivi nägemisest sõltub, millist tulu- ja kulupoliitikat selle ja tuleva aasta eelarve koostamisel tuleb järgida,» sõnas Vitsur.

Rahandusministeerium prognoosib tulevaks aastaks majanduskasvu. Ettevõtjad vaidlevad sellele vastu.

Vitsur selgitas: «Vaadates maailmamajanduse arenguid, tundub, et ettevõtjatel on õigus - vähemalt ekspordi kasvule tuginevat majanduskasvu meil näha ei ole. Finantskriis maailmas ei ole ju veel kulmineerunudki ning reaalmajandus ei saa mitte mingil juhul hakata kosuma varem kui seda teevad finantsturud. Seetõttu ei looda sisuliselt mitte keegi, et maailmamajandus kasvaks tuleval aastal kiiremini kui sellel aastal. Veel enam, on võimalik, et kogu arenenud maailmal tuleb tuleval aastal mingi majanduslangus üle elada. Seega on peaaegu võimatu ette kujutada, et Eesti majanduskasvu taastumine tuleval aastal võiks toetuda just ekspordi kasvule. Jääb üle sisetarbimine. Kuid välislaenude sissevoolu vähenemine ja eelarvekärped on muutnud ka selle kasvuallika veel ebareaalsemaks kui ekspordikasvule lootmise. Selle ja tuleva aasta elame ära kärbete ja lubadustest loobumise hinnaga, kusjuures üks ega teine ei välista enam eelarve defitsiiti.»

Uus kasv ja suuremad kulutused saavad Vitsuri sõnul võimalikuks alles siis, kui me hakkame samm-sammult üles ehitama ekspordile orienteeritud ja senisest enam lisandunud väärtust loovat majandust. «Praegu oleks õige aeg mõtlema hakata, miks me selles valdkonnas seni nii vähe edu oleme saavutanud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles