Põhja-Korea ähvardas tuumarünnakuga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide lennukikandja George Washington Busani sadamas.
Ühendriikide lennukikandja George Washington Busani sadamas. Foto: SCANPIX

Korea Rahvademokraatliku Vabariigi sõnul võib riik vastuseks pühapäeval algavatele USA ja Lõuna-Korea ühisõppustele kasutada heidutavat tuumarünnakut.

Pyongyangi sõnul on Põhja-Korea armee ja rahvas valmis alustama kättemaksuks «püha sõda», mille osa on ka ennetav tuumarünnak, vahendas kohaliku uudisteagentuuri KCNA uudist AFP.

Mõjuvõimsa Riigikaitse Komisjoni teatel on imperialistliku USA ja viimase marioneti Lõuna-Korea ühisõppused provokatsioon, mille eesmärk on lämmatada Põhja-Korea. Varem oli Pyongyangi ametnik nimetanud õppuseid ohuks kogu regiooni julgeolekule.

Pyongyangi teatel harjutatakse sõjaväemanöövrite käigus sissetungi kommunistliku riigi territooriumile, mistõttu on tegemist provokatsiooniga. Neli päeva kestvad sõjaväeõppused viiakse läbi Jaapani merel ja sellest võtab osa umbes 20 sõja- ja allveelaeva, sadakond lennukit ning 8000 sõdurit.

Ühendriikide ja Lõuna-Korea kinnitusel on tegemist kaitseõppustega. Pyongyang on iga aasta ühisõppuste vastu protestinud, kuid tänavu, mil kahe Korea vahelised suhted on viimaste aastate teravamad ja Põhja-Korea on tühistanud lõunanaabritega varasemad kokkulepped, on riik olnud oma avaldustes veelgi sõjakam.

Kõige enam vastuolusid kahe Korea vahel tekitab kahe riigi vahel 26. märtsil Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel aset leidnud müstiline plahvatus, mille tagajärjel uppus 1200-tonnine Lõuna-Korea korvett Cheonan. Intsidendis hukkus 46 sõjalaeva meeskonnaliiget.

Mais avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo. Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab. Sel nädalal teatas USA, et karmistab Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles