Laar esitas Ansipile maksude alandamise asjus ultimaatumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja IRLi juht Mart Laar
Peaminister Andrus Ansip ja IRLi juht Mart Laar Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liit tegi eile jõulise poliitilise avalduse, nõudes peaminister Andrus Ansipilt maksureformi peatamist.

IRLi eestseisuse teatel on olukorras, kus 2009. aasta maksulaekumised on miljardeid kroone eeldatust väiksemad, möödapääsmatu võimuleppe lubadused üle vaadata ja muuta.


«Antud lubaduste võimalustega kooskõlla viimine ning tasakaalus oleva eelarve koostamise tarvis vahendite leidmiseks ettepanekute tegemine kuulub peaministri kompetentsi,» seisab pöördumises. «IRL loodab, et hiljemalt 1. septembriks esitab Andrus Ansip valitsusele konkreetsed ettepanekud tasakaalus oleva eelarve koostamiseks.

Vastasel korral on raske ette näha, et septembri lõpuks õnnestuks valitsusel 2009. aasta eelarve riigikogule esitada.»


Valitsus rikuks nimelt rängalt seadust, kui eelarvekava jääks 30. septembriks riigikogule üle andmata.


IRLi esimehe Mart Laari sõnul on lahenduse võti praegu selgelt Ansipi käes. «IRL ja sotsid ootavad valitsusjuhilt selget nägemust, mille üle läbi rääkida,» ütles Laar. «Me peame tõele otsa vaatama ja lükkama edasi ka kõik IRLile kallid valimislubadused.»
Laari juhitud erakond ei näe muud teed kui tulumaksureform edasi lükata.

Kui maksumäär jääks tänavusele tasemele, tooks see riigikassasse uuel aastal juurde kaks miljardit krooni. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmisest loobumine kingiks eelarvele juurde 835 miljonit krooni ja esimese lapse maksusoodustuse hülgamine veel miljardi.


IRL ründas oma avaldusega varjamatult Reformierakonna esimeest, kellele partnerid on ka varem heitnud ette passiivsust eelarve koostamisel ja vastutuse lükkamist rahandusminister Ivari Padari õlgadele.


«Tulumaksupaketi muutmine on natuke liiga lihtne lahendus. Me ei saa ka raskematel aegadel loobuda majanduse elavdamisest,» ütles Ansip üleeile.  


Reformierakonna liidrid jätkasid ka eile võitlust tulumaksumäära üheprotsendilise languse eest. «Tuleb välja nii, et tööinimeste rahakotist lisaks korjatud üks protsent tulumaksu läheks ametkondade palkadeks ja hüvede säilitamiseks,» kritiseeris peasekretär Kristen Michal IRLi.


Reformierakonna jäikuse taga võib olla arvestus, et oma kesksest valimislubadusest taganemine võib neile kunagi rängalt kätte maksta. Oponendid on ilmselt varmad seda valimiste eel nina alla hõõruma.


Seda, kas süvenenud eelarvekriis kasvab üle ka teravaks poliitiliseks kriisiks, on näha homme, kui valitsus koguneb maksuotsuseid langetama. Poliitiline reaalsus on, et Reformierakond on jäänud võitluses maksualanduse eest üksi. Lisaks IRLile ja sotsidele on ka opositsioon valmis maksureformi peatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles