Kolm eestlast kavatsevad tõukeratastel Euroopa läbida

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõukeratastel sõidavad Euroopat vallutama Rivo Aruksaar (vasakult), Silver Knäzev ja Heiki Hanso.
Tõukeratastel sõidavad Euroopat vallutama Rivo Aruksaar (vasakult), Silver Knäzev ja Heiki Hanso. Foto: Liis Treimann

Milleks rännata auto või lennukiga Ateenast Eestisse, kui seda on võimalik teha ka kondimootori abil ehk tõukerattaga, leiavad kolm noort Eesti meest ja viivad 3700-kilomeetrise katsumuse ellu.

Saaremaa mees Heiki Hanso tekitas juba möödunud aastal palju imestust ja imetlust, kui ta koos isaga väikepaadis Inglismaalt Orissaarde sõitis.


Tavapärased liiklusvahendid ei ole Hanso esimene valik, kui on võimalik end proovile panna, katsetada võimete piire, saada elukogemust ning täiendada oma maailmapilti. Just kõige sellepärast võtab ta tuleva aasta kevadel kahe sõbraga ette retke tõukeratastel läbi Euroopa.


Peaproovile asuvad Hanso ja teda mammutretkel saatvad Virtsu mehed Silver Knäzev ja Rivo Aruksaar täna hommikul, kui üritavad nelja päevaga sõita Narvast Orissaarde. See on aga vaid kümnendik euroretkest ehk 370 kilomeetrit.


Just hiljuti läbis muidu Inglismaal elav Hanso 60 kilomeetrit ligi kolme tunniga ning seepärast peavad nad reaalseks päevas ligikaudu sada kilomeetrit läbi tõugata.


Mägises Kreekas saab kilomeetreid kokku vähem, pärast Tšehhit, kui algab tasasem maa ja lihased koormusega harjunud, on võimalik kaotatud tasa teha. Kilomeetri kohta tuleb 33–50 tõuget ning Hanso jaoks on paras kümme tõuget ühe ja kümme tõuget teise jalaga.


«Tõukerattad on suhteliselt ennenägematud, iseäralikud ja lahedad inimjõul liikuvad keskkonda hoidvad transpordivahendid,» põhjendas Hanso sõiduki valikut. «Ja kuna tempo pole teab mis kiire, siis näeb palju rohkem kui bussi või lennuki aknast, tunneb metsade lõhnu ja näeb eri maade värve.»


Täna algava peaprooviga ehk Eesti idast läände pikaks venitamisega soovivad 30-aastased mehed kaudselt tõmmata tähelepanu liikumisele ja sportlikkusele.

«Kuna elan Inglismaal, kus iga kolmas laps on ülekaaluline, ja tõusnud elatustasemega Eestiski on sama teema üles kerkimas, siis tuleb inimestel õppida uuesti higistama ja mitte süvendada oma füüsilist abitust,» leidis Hanso.


3700-kilomeetrist euroretke peab ta nii vaimselt kui ka kehaliselt parajaks katsumuseks. «See nõuab enesekontrolli ja enese ületamist ning õpetab inimest iseennast paremini tundma,» lootis Hanso.


Meeste rattad ei ole muidugi võrreldavad lapsepõlvest meenuvate väikeste ratastega tõukekatega, vaid on ülikerged, kaaludes 5-6 kilo, ning esimene ratas on suur.


Asju võtavad mehed kaasa minimaalselt – aluspesu, sokid, hambahari, arstimid, paar telki. Neid saadab tavalisel jalgrattal Hanso Inglismaa sõber Andrew, kes teeb pilte ja aitab telke kodu poole veeretada. Retkest on plaanis vändata ka film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles