Valge Maja: USA eelistab «tugevat, jõulist ja ühtset» Ühendkuningriiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: Wikipedia

USA teatas esmaspäeval, et eelistab «tugevat, jõulist ja ühtset» Suurbritanniat ja loodab, et Šotimaa referendumi järel jääb «erisuhe» liitlasega püsima.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest ütles kolm päeva enne ajaloolist Šoti iseseisvusreferendumit, et otsus jääb šoti rahva teha.

«Me austame iga šotlase õigust langetada oma otsus, ent meil on huvi näha Ühendkuningriiki jäämas tugevaks, jõuliseks, ühtseks ja efektiivseks partneriks,» lisas ta.

Avaldus annab tunnistust Washingtoni üha kasvavast murest Šotimaa eraldumise võimalikest tagajärgedest võtmetähtsusega NATO liitlase ja ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikme tulevikule.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles esmaspäeval, et Šotimaa peab iseseisvumise korral uuesti taotlema liikmesust alliansis.

Viimase, 11. septembril avalikustatud You Gov küsitluse põhjal toetab Suurbritannia koosseisu jäämist 52 protsenti ning lahkulöömist 48 protsenti hääleõiguslikest elanikest.

Inglismaa ja Šotimaa ühendati poliitiliselt 1707. Aastal. Šotimaal on märkimisväärne autonoomia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles