Ukraina pakub Donetskile ja Luganskile kolmeaastast omavalitsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko pakub separatistide käes olevatele aladele Donetskis ja Luganskis relvarahu alusel kolme aasta pikkust omavalitsust.

Porošenko ametlikul veebilehel avaldatud teates seisab, et president ütles parlamendifraktsiooni juhtidele, et ettepanek on osa 5. septembril separatistidega sõlmitud rahuleppest.

Kolmeaastane omavalitsus annab Kiievile võimaluse viia ellu «süvitsiminev detsentraliseerimine, millele kaasnevad vastavad põhiseadusmuudatused».

Riigipea kavatseb seaduseelnõu ülemraadale esitada teisipäeval.

Seadusega saavad Luganski ja Donetski oblast õiguse kasutada riiklikes institutsioonides vene keelt ja korraldada 9. novembril kohalikud valimised, edastas meedia.

Seadus võimaldab ka oblastitel «tugevdada heanaaberlikke suhteid» Venemaa kohalike omavalitsustega.

Samuti lubavad Ukraina võimud seadusega abi sõjas kahjustada saanud taristu taastamiseks ja kannatada saanud piirkondadele sotsiaal- ja majandusabi.

Porošenko sõnul tagavad seaduses sisalduvad ettepanekud «riigi suveräänsuse, territoriaalse terviklikkuse ja iseseisvuse».

Ta lisas, et ettepanekud tagavad riigi «välis-, julgeoleku- ja õiguspoliitika alusatribuutide säilimise».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles