Anu Toots: valimisea langetamine muudab valimistulemust väga vähe

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots.
Anu Toots. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Politoloog Anu Tootsi hinnangul ei muudaks täna riigikogus arutlusel olnud eelnõu, mis annaks kohalikel valimistel hääleõiguse vähemalt 16-aastastele noortele, valimistulemusi kuigi palju.

Toots kinnitas ETV saates «Vabariigi kodanikud», et valimisea langetamine ei puuduta valimisseadust, vaid põhiseaduslikke õigusi. Toots lisas, et see otsus ei muudaks valimissüsteemi, valimistulemusi muudaks see väga vähesel määral ning kui mõni erakond unistab, et saab sellega oluliselt suurema häältesaagi, siis selles osas on ta skeptiline, vahendas ERR Uudised.

Üks põhjus, miks aga oleks praeguse arutelu kohaselt uueks valimiseaks 16 eluaastat, on Tootsi sõnul see, et selles vanuses inimesed suudavad aru saada abstraktsetest mõistetest.

Uuringufirma EMOR analüütiku Aivar Voogi hinnangul on üks argument valimisea langetamiseks valimiste tasakaalustamine, sest vanemaealiste osakaal kasvab ja valimistel üle 50 produtsendi moodustavad juba üle 50-aastased inimesed ning kuna sündivus on väike, siis noorte osakaal väheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles