Teadlased tahavad ehitada veelgi võimsama osakestekiirendi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tahavad ehitada veelgi suurema osakestekiirendi. Fotol CERNi suur hadronite põrgataja
Teadlased tahavad ehitada veelgi suurema osakestekiirendi. Fotol CERNi suur hadronite põrgataja Foto: SCANPIX

Euroopa tuumauuringute keskuse (CERN) osakestekiirendi (Large Hadron Collider) projekti taga olevad teadlased tahavad ehitada veelgi suurema ja võimsama kiirendi.

Praegused Šveitsis ja USAs asuvad osakestekiirendid on ringikujulised, kirjutab sciencedaily.com.

Uue põlvkonna osakestekiirendi peaks olema aga sirgjooneline toru.

Plaani kohaselt tahetakse rajada 12, 85 miljardit dollarit maksev 50-kilomeetrine tunnel, mis hakkab kandma nime International Linear Collider (ILC). Idee pärineb Hamburgi ülikooli tuumafüüsikutelt.

Uue osakestekiirendi rajamisega loodetakse algust teha 2012. aastal.  

Plaan avalikustati selle nädala esmapäeval Pariisis toimuval tuumafüüsikute sümpoosionil, kus öeldi, et lineaarne kiirendi võib anda uut informatsiooni universumi tekke ja ka inimkonna olemasolu kohta.

Teadlaste sõnul võib järgmise põlvkonna kiirendi ehitada ükskõik kuhu, kuid eelistatud on siiski Jaapan, Venemaa, USA ja Šveits. Projekti eestvedajateks oleks kaks viimast.

Siiani on maailmas kaks osakestekiirendit. Maailma suurim osakestekiirendi ehk suure hadronite põrgatajaga (Large Hadron Collider – LHC) asub Šveitsis Genfi lähistel ja teine, mis kannab nime Tevatron asub USAs Chicago lähistel. Mõlemate komplekside ehitamine ja käiku laskmine võttis aastaid.

CERNi juhi Rolf Heueri sõnul on nad siiani avastatuga rahul, kuid aeg on samm edasi astuda.  

Uurijate eesmärgiks on luua sarnane olukord, milline oli 14 miljardit aastat tagasi pärast Suurt Pauku.

Teadlaste eesmärgiks on avastada uusi algosakesi ja nendega seotud ilminguid. Eriti huvitab uurijaid Higgsi osake ehk Higgsi boson, mis arvatakse olevat kõikjal ja mis andvat teistele osakestele massi. Kuid samas on see siiani olnud tabamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles