Porošenko sõnul ähvardas Putin kogu Ida-Euroopat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Petro Porošenko sõnul oli Vene president Vladimir Putin öelnud, et võib tahtmise korral saata väed lisaks Ukrainale ka Balti riikidesse, Poola ja Rumeeniasse, kirjutab Saksa Süddeutsche Zeitung.

Ajalehe käsutuses oleva Euroopa Liidu välisteenistuse info kohaselt rääkis Porošenko Putini ähvardusest Euroopa Komisjoni presidendile José Manuel Barrosole möödunud reedel. Putin olla Porošenkole öelnud sõna-sõnalt, et «Kui ma tahaksin, siis võiksid Vene väed kahe päeva jooksul mitte ainult Kiievis, vaid ka Riias, Vilniuses, Tallinnas, Varssavis või Bukarestis olla.»

Avalikult Putin seni Euroopa Liidu (EL) ja NATO liikmeid ähvardanud ei ole. Avalikuks tuli aga telefonikõne Barrosoga, kus Putin ütles, et «Kui ma sooviksin, siis võiksin Kiievi kahe nädalaga ära võtta.»

Barroso rääkis riigi- ja valitsusjuhtidele telefonikõnest ELi tippkohtumisel augustis, mispeale Kreml kritiseeris, et Barroso tegi avalikuks eraviisiliselt peetud telefonikõne sisu.

Porošenko on möödunud nädalate jooksul Putiniga mitmeid kordi telefonitsi läbirääkimisi pidanud, et saada talt nõusolek 12-punktilisele rahuplaanile ja relvarahule. Nende kõneluste käigus jõudis Putin Porošenkot ka üsna selgesõnu hoiatada, et Euroopa Liidust ei tasu Ukrainal liigselt sõltuda. Väidetavalt on Putinile Ida-Ukraina separatistidest olulisem see, et Kiiev hoiaks EList distantsi.  

Euroopa Nõukogus on mitmed riigid Ukraina vormilise relvarahu tõttu toetanud majandussanktsioonide mittekehtestamist, kuigi seejärel on need vastu võetud ja jõustatud. Sellised otsused vajavad ükshäälset heakskiitu. Riigid nagu Slovakkia, Bulgaaria, Ungari ja Küpros löövad sanktsioonipoliitikas üha kasvava vastumeelsusega kaasa.

Putini ja Porošenko vestluse kokkuvõttest selgub ka, et 2016. aasta jaanuarini edasi lükatud ELi ja Ukraina vabakaubanduslepe on kooskõlas Vene ja Ukraina riigipeade kokkuleppega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles