Vershbow: NATO kiirreageerimisjõudude loomiseks kulub vähem kui aasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO asepeasekretär Alexander Vershbow
NATO asepeasekretär Alexander Vershbow Foto: SCANPIX

NATO uued kiirreageerimisjõud peaksid olema tegutsemisvalmis vähem kui aasta jooksul, ütles alliansi asepeasekretär neljapäeval.

NATO Walesi tippkohtumisel vastu võetud otsuse järgi hakkab Ida-Euroopas kasutamiseks mõeldud üksusesse kuuluma 4000-5000 sõdurit, kes on vastava korralduse puhul valmis kolme päeva jooksul kriisiolukorrale reageerima.

NATO sõjaväeametnikud «töötavad seitse päeva nädalas» kiirreageerimisüksuse detailide väljatöötamisega, lausus alliansi asepeasekretär Alexander Vershbow sümpoosionil Poolas.

Üksus peaks heakskiidu saama veebruaris NATO kaitseministrite kohtumisel, lisas ta.

Esmane võimekus kriisiolukordadele reageerimiseks peaks üksusel olema vähem kui aasta pärast, lausus Vershbow.

NATO rahvusvahelise kirdekorpuse peakorter Poolas Szczecinis muudetakse Saksa, Poola ning Taani toetusel «kõrge valmidusega» baasiks.

Kiirreageerimisjõudude baseerumise üle käivad veel arutelud, kuid Vershbow sõnul on kõige tõenäolisem, et üksuse sõdurid jäävad oma koduriikidesse ning USA väed viiakse kas Saksamaale või Itaaliasse.

«Ma arvan, et kohalolu eesliinil mõjub heidutusena. See näitab, et kui Venemaa või mõni teine agressor, ületab [NATO] piire, ei seisa sa silmitsi ainult lätlaste, eestlaste, leedulaste või poolakatega, vaid ka ameeriklaste, brittide ning sakslastega - teisisõnu NATOga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles