Cameron: Šoti iseseisvuse küsimus on inimpõlveks päevakorrast maas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti konservatiivist peaminister David Cameron kutsus reedel iseseisvuse vastaste võiduga lõppenud Šoti referendumi järel ühtsusele, lisades, et Šotimaa iseseisvuse küsimus on inimpõlve pikkuseks perioodiks päevakorrast maas.

«Nüüd on aeg Ühendkuningriigil ühtsust näidata ja edasi liikuda,» ütles Cameron Londonis peaministri residentsi ees Downing Streetil peetud kõnes.

Valitsusjuht lubas ühtlasi täita referendumi eel antud lubaduse suurendada Šotimaa otsustusõigust. «Nii nagu šoti rahvas saab oma elukorralduse üle otsustamiseks rohkem võimu, järeldub siit, et Inglismaa, Walesi ja Põhja-Iiri rahval peab olema suurem sõnaõigus oma asjade üle,» lausus ta.

Cameron, liberaaldemokraatide juht Nick Clegg ja opositsiooniliste leiboristide esimees Ed Miliband andsid referendumi eel lubaduse suurendada Šotimaa otsustusõigust maksu, kulutuste ja heaolu küsimustes.

Iseseisvuse vastased saavutasid referendumil veenva võidu, kogudes 55,42 protsenti Suurbritanniast eraldumise pooldajate 45,58 protsendi vastu, kui loetud oli 31 valimisringkonna hääled 32-st.

Viimastel andmetel hääletas iseseisvuse vastu ühtekokku 1 914 187 inimest, eraldumist toetas 1 539 920 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles