Medvedev: Venemaa ei talu poliitilist väljapressimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Kogu Euroopa julgeolekusüsteem ja põhiväärtused on ohus, ütles Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.

«Põhimõtteliselt on nüüd ohus kogu Euroopa julgeolekusüsteem, põhiväärtused, edasine globaliseerumine ja sisuliselt kogu rahuliku arengu kontseptsioon,» ütles Medvedev Venemaal Šotsis toimuval investeerimisfoorumil.

Valitsusjuhi sõnul näivad lääneriigid unustavat, et Venemaal on suveräänse riigina õigus kujundada ja ellu viia oma rahvuslikke huve. «Mul on tunne, et lääs on täiesti unustanud, et Venemaal on oma rahvuslikud huvid,» ütles Medvedev, kelle sõnul on Venemaa jaoks vastuvõetamatu, kui riiki survestatakse ebaproduktiivsete majandussanktsioonidega, mis tähendavad maailma majandusele ebastabiilsust.

Ühtlasi lubas Medvedev, et Venemaa vastab sanktsioonidele, kuid hoiab ukse lahti lääne partneritele, kui nad on valmis läbirääkimisi pidama.

«Ajalugu näitab selgelt, et kõik katsed Venemaad selliste meetmetega survestada on olnud asjatud. Me ei talu poliitilist väljapressimist. Me oleme maailma suurim riik, tuumajõud, mis on koduks 150 miljonile inimesele, tohutute loodusressurssidega territoorium ning suur turg toodetele, teenustele ja investeeringutele,» ütles Medvedev, kelle sõnul teevad lääneriigid näo, nagu Venemaad rahvusvahelisel kaardil ei eksisteerikski.

Valitsusjuhi sõnul ei kavatase Venemaa loobuda praegusest majanduskursist ning protektsionistlikest majandusmeetmetest. «Sanktsioone tuleks ja peab kasutama andmaks [Vene majandusele] uued kasvuvõimalused,» märkis peaminister.

Mevedevi sõnul pole Venemaa suurem koostöö Aasia-Vaikse ookeani piirkonna riikidega kättemaks Euroopale, kuid läbimõeldud vastus praegustele trendidele maailmamajanduses. «Meie uus strateegia Aasias ei ole mõttetu «kättemaks Euroopale», nagu lääne poliitikaeksperdid seda vahest kirjeldavad. See on loomulik arenguetapp ja hästi läbimõeldud vastus muutustele majandusarengus,» selgitas ta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles