Septembris kasvas enim IRLi populaarsus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ja peaministrikandidaadiks tõusev Juhan Parts.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ja peaministrikandidaadiks tõusev Juhan Parts. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahvusringäälingu tellitud TNS Emori uuringu kohaselt kasvatas septembris kõige rohkem toetust opositsiooniline Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), populaarsustabeli eesotsas jätkab aga endiselt Reformierakond.

Kui juunis ja juulis toetas Reformierakonda 31 ja augustis 29 protsenti vastanutest, siis septembris oli erakonna toetus 27 protsenti. Langusest hoolimata on partei uuringu kohaselt Eesti erakondadest populaarseim, selgub rahvusringhäälingu uudisteportaalis avaldatud andmetest.

Reformierakonnale järgneb populaarsuselt Keskerakond, mille toetus tõusis juuni ja juuli 24 protsendilt augustis 25 ja septembris 26 protsendini. Kolmandale kohale langenud Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda toetas septembris 23 protsenti küsitlusele vastanuist, samas kui augustis oli partei toetus 26 protsenti. Juunis ja juulis toetas sotsiaaldemokraate vastavalt 25 ja 24 protsenti küsitlusele vastanuist.

Kuigi IRL on parlamendiparteidest jätkuvalt madalaima toetusega, tegi just nende populaarsus septembris läbi suurima tõusu. Kui juunis toetas erakonda 14, juulis 16 ja augustis 15 protsenti vastanuid, siis septembris oli erakonnal toetajaid 18 protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog seostas IRLi toetuse tõusu välja käidud valimislubadusega kaotada alla 500-eurose sissetuleku saajatel tulumaks, kuid ka Maire Aunaste ja Aivar Riisalu astumisega erakonda. Juhan Partsi esitamine erakonna peaministrikandidaadiks reitingut ei mõjutanud, sest selle vangerduse tegi IRL teatavaks küsitluse viimasel päeval.

Voog ütles rahvusringhäälingule, et partei toetus ei kasvanud septembris üksnes madalama sissetulekuga inimeste hulgas, kus toimuvad pidevalt üsna suured kõikumised, vaid ka keskealiste ja meeste seas. «Ka kõrgemas sissetulekurühmas tõusis IRLi reiting natuke,» märkis ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetuse languse otsest põhjust Voog esile ei toonud, öeldes, et küllap ei paistnud nad septembris millegi positiivsega silma. «Nende langus oli kuu teises pooles, võib-olla siin on mingi seos parvlaevaühenduse hankega, kus sotside minister sai palju negatiivset vastukaja,» lausus uuringuekspert.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli septembris 33 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 27. augustist 17. septembrini 879 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles