Vabaerakond saab parteiks

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaerakonna tänase asutava koosoleku päevakorras on erakonna loomine, põhikirja ja programmi vastuvõtmine ning juhi valimine, et pakkuda riigikogu valimistel konkurentsi praegustele «toiduahelast» hoolivatele ja kinni pidavatele erakondadele.

«Vabaerakonna tuleku üks eesmärke on laiendada poliitilist spektrit ja tekitada ka parlamendis arvamuste paljusus. Nagu ühiskonna praegune areng näitab, kui valik väheneb ja võim kinnistub, siis tekib seisak ja võim keskendub vaid enese säilitamisele ja oma toiduahela kaitsmisele, jättes ühiskonna arengu tagaplaanile,» ütles Vabaerakonna algatusrühma liige, teadusajakirjanik Margus Maidla.

Praegu on Eesti Vabaerakonna Algatusrühma nimekirjas enam kui 600 liiget, kellest asutavale koosolekule on registreerunud rohkem kui kolmandik.

Sündiva erakonna juhatuse liige Külliki Kübarsepp kinnitas, et erakonnaks saamise üks eesmärk on osaleda riigikogu valimistel. «On küll kuulda nelja erakonna ringkaitse juttu, et erakondade sekka ei mahu uusi juurde, aga Eestimaal ringi liikudes kuuleb, kuidas inimesed on väga pettunud praeguses riigikogus, praegustes erakondades ja oodataksegi julget pealehakkamist, uut jõudu,» ütles Kübarsepp. «Jah, suurtele vastuhakkamine saab keeruline olema, aga päris lootusetu seis ei ole. Rahval on valmisolek muutusteks.»

Kübarsepa sõnul on valija jaoks praegu olulisim raha ja pere hakkamasaamine ning nende programmis on lahendusi ettevõtluskeskkonna parandamiseks ja maksusüsteemi muutmine. «Eesti inimene tahab elada ja tööd teha kodumaal, ja selleks tuleb kõik teha. Samuti on oluline võimu jagamine riigi ja kohalikul tasandil,» leidis ta. «Inimene tunneb, et ta jääb ametnikega suheldes alati kaotajaks ja parlament on inimesed hüljanud. Eesti jaoks on oluline kainuse püsimine ja riigi rahvale tagasi andmine.»

Erakonna ühe asutaja, täna ilmselt erakonna juhiks kinnitatava Andres Herkeli sõnul tahab Vabaerakond pakkuda avatud platvormi riigikogu valimisteks, kus saavad kandideerida ka teiste organisatsioonide esindajad ja lihtsalt ärksad kodanikud.

«Kui nende vaated meie omadega suurtes piirides ühtivad, on meie uks lahti. Rahvakogu ja mitmed muud avalikud algatused on osutanud vajadusele muuta nii senist poliitikategemist kui ka ühiskonda laiemalt. Meie võtsime ülesandeks luua Eesti ebamõistlikult piirava erakonnaõiguse juures selleks võimalus,» ütles Herkel.

Vabaerakonna algatusrühma esitas kolmapäeval riigikogu esimehele Eiki Nestorile kollektiivsele pöördumisele «Lõpetada erakondade ületoitmine!» kogutud allkirjad. Alates aprillist on algatusrühm kogunud 3940 toetusallkirja, et vähendada erakondade rahastamist vähemalt poole võrra. «Meie tegevus on olnud üldhariv. Meie aktsioon oli hea võimalus teha selgitustööd ja saada inimestelt tagasisidet,» ütles üks allkirjade üleandja Jaanus Ojangu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles