Kiiev ja separatistid allkirjastasid rahuplaani memorandumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistide esindaja Aleksandr Zahhartšenko Minskis ajakirjanikega rääkimas.
Donetski separatistide esindaja Aleksandr Zahhartšenko Minskis ajakirjanikega rääkimas. Foto: SCANPIX

Kiievit ja Ukraina idaosa venemeelseid separatiste esindavad läbirääkijad leppisid täna varahommikul kokku vaenutegevuse lõpetamises ja 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud tsooni loomises, et tuua piirkonda püsiv rahu, teatasid nad pärast kõnelusi Valgevene pealinnas Minskis.

«Me allkirjastasime memorandumi,» ütles Ukraina võime esindav ekspresident Leonid Kutšma ajakirjanikele.

Üheksast punktist koosneva dokumendi kohaselt lubavad konflikti osapooled lõpetada kõikide relvade kasutamise ning tõmmata raskerelvastus tagasi, et luua demilitariseeritud tsoon.

«See on võimalus luua vähemalt 30 kilomeetri laiune relvarahu tsoon,» ütles Kutšma pärast seitse tundi kestnud läbirääkimisi, mis lõppesid laupäeval kell 2.30 kohaliku aja järgi.

Osapooled lubavad lõpetada raskerelvade kasutamise asustatud piirkondades. Samuti loobutakse sõjalennukite ja mehitamata õhusõidukite kasutamisest demilitariseeritud tsoonis, mida jälgivad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad.

Memorandumis nõutakse kõigi välismaiste relvarühmituste, sõjalise varustuse, võitlejate ja palgasõdurite lahkumist tsoonist, lisas Kutšma.

Dokument peaks viima "täieliku julgeoleku tsooni" loomisele, ütles omakorda separaistide liider Ihor Plotnitski, lisades, et separatistide kontrolli all oleva Luganski ja Donetski piirkonna staatust reedesel kohtumisel ei arutatud.

"Meil on selle kohta oma arvamus ja Ukrainal on enda oma," ütles Donetski separatistide liider Oleksandr Zahhartšenko vastuseks küsimusele, kas ta sooviks Donetski oblasti jäämist Ukraina koosseisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles