Kuus Vene hävitajat peeti USA õhupiiri lähedal kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene MiG-31.
Vene MiG-31. Foto: SCANPIX

Kaks Vene hävituslennukit sisenesid kahe päeva eest USA õhukaitse tuvastustsooni, teatasid sõjaväeametnikud. USA ja Kanada lennukid pidasid need Alaska lähedal kinni.

Kuus Vene hävitajat, sh kaks MiG-31 sisenesid õhukaitse tuvastustsooni (ADIZ), kuid mitte USA õhuruumi. Kolmapäeva õhtul läkitas USA kaks F-22 hävitajat Vene lennukeid saatma. Järgmisel hommikul sisenesid Vene hävitajad Kanada õhukaitse tuvastustsooni ning sealt saatsid neid välja Kanada CF-17 hävitajad.

Pärast mõlemat tabamist Vene lennukid lahkusid.

USA ametnike sõnul pole juhtum erakordne ning seda tuleb ette kuni kümme korda aastas.

ADIZ on õhuruumi tsoon, mis ulatus rannikust kuni umbes 320 kilomeetri kaugusele ja asub enamjaolt rahvusvahelise õhuruumi piirides. Ühegi rahvusvahelise lepinguga sellise tsooni kehtestamist sätestatud pole, kuid selle loomist ei piira samuti ükski rahvusvaheline seadus. ADIZ peaks selle kehtestanud riigile andma rohkem aega välismaise ja võib-olla vaenuliku õhusõiduki lähenemisele.

USA enda õhuruum ulatub 12 meremiilini maast ehk umbes 22 kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles