Eesti toetab 50 000 euroga Süüria humanitaarkriisi leevendamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Välisministeerium annab ÜRO maailma toiduprogrammile 50 000 eurot, et aidata leevendada Süüria humanitaarkatastroofi.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on 2011. aasta kevadel alanud Süüria relvakonfliktist tingitud humanitaarkriis kasvanud tänapäeva üheks suuremaks ja laiaulatuslikumaks piirkondlikuks humanitaarkatastroofiks.

Kriis mõjutab ligi 11 miljonit inimest, kusjuures sisepõgenike arv on kasvanud 6,5 miljonile, teatas ministeerium. Seejuures on kriisist mõjutatud 5,5 miljonit last, neist 4,3 miljonit Süürias ja 1,2 miljonit väljaspool.

«Pagulaste arv naaberriikides on praeguseks tõusnud kolme miljonini. Süüria pagulasi on Liibanonis juba üle miljoni ja Jordaanias üle 600 000,» lisas Paet. ÜRO andmetel on Süüria konfliktis hukkunud üle 190 000 inimese.

Maailma toiduprogramm on hoiatanud, et on jõudnud Süüriale humanitaarabi andmises kriitilisse punkti ning kui lisavahendeid ei leita, on organisatsioon sunnitud oma tegevusi Süürias vähendama. Paeti sõnul napib praegu vahendeid vajaliku toiduabi pakkumiseks ligi kuuele miljonile süürlasele.

Järgmisest kuust vähendatakse maailma toiduprogrammi teatel Süürias välja antava toidupaki suurust ning kärbitakse naaberriikides pagulastele jagatud toidukupongide arvu. Programmide jaoks, mis on planeeritud detsembrisse, puudub raha täielikult.

Süüria kriisiga seotud tegevusteks vajab maailma toiduprogramm aasta lõpuni 352 miljonit USA dollarit, sealhulgas 95 miljonit dollarit Süüria abistamiseks ning 257 miljonit naaberriikide pagulaste toetuseks, teatas välisministeerium.

Maailma toiduprogramm on üks suuremaid humanitaarabiorganisatsioone maailmas, mille põhiline eesmärk on anda kriisiolukordades toiduabi. Oma tegevustes sõltub programm pea täielikult vabatahtlikest annetustest.

Eesti on andnud alates 2012. aastast Süüria kriisis kannatanutele humanitaarabiks kokku üle 1,1 miljoni euro. Sel aastal on eraldatud ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametile 100 000 eurot Süüria pagulaste toetamiseks Jordaanias ning ÜRO lastefondile 150 000 eurot Süüria humanitaarkriisiga seotud olukorra parandamiseks. Lisaks on Eesti 100 000 euroga toetanud Rahvusvahelise Punase Risti Komiteed tegevusteks Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles