Uurijad: Alžeeria lennuki allakukkumise põhjus on endiselt selgusetu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Algerie lennuki rusud
Air Algerie lennuki rusud Foto: SCANPIX

Kahe kuu taguse Alžeeria riikliku lennufirma lennuki allakukkumise põhjus on jätkuvalt selgusetu, kõik versioonid on endiselt uurimisel, teatasid uurijad laupäeval.

24. juulil Burkina Faso pealinnast Ouagadougoust Alžeeria pealinna Alžiiri teel olnud lennufirma Air Algérie lend AH5017 kukkus alla Mali kõrbes pärast seda, kui piloodid palusid halva ilma tõttu luba tagasi pöörduda.

«Hetkel...ei saa me välistada ega kinnitada lennuõnnetuse põhjusena terrorismi. Me ei eelista ühtegi uurimisliini,» ütles Prantsuse juurdluse ja analüüside büroo (BEA) lennuohutuse agentuuri esindaja Bernard Boudaille Mali pealinnas Bamakos ajakirjanikele.

Ligi pooled lennuõnnetuses hukkunud 116 inimesest olid Prantsuse kodanikud. Ülejäänud olid pärit Burkina Fasost, Liibanonist, Alžeeriast, Hispaaniast, Kanadast, Saksamaalt ja Luksemburgist.

Boudaille ja Mali tsiviillennunduse õnnetuste komisjoni juht N'Faly Cisse ütlesid lennuõnnetuse esialgset uurimisraportit esitledes, et piloodid olid kogenud ja nad ei olnud saatusliku lennu ajal väsinud.

Boudaille' sõnul lülitati vahetult enne õnnetust välja lennuki autopiloodi süsteem, ent on selgusetu, kas seda tehti sihilikult või eksikombel.

Lennuki mustade kastide analüüsimisel on selgunud, et lennuk «kaotas mootorite aeglustumise tõttu äkitselt kõrgust», sõnas ta.

Õnnetuse hetkel valitsenud ilmaolusid «võib pidada normaalseteks», lisas Boudaille.

Lennuk sooritas «hoidumismanöövreid», lendamaks ümber pilvede, «mis võisid tekitada tõsist turbulentsi ja jäätumist».

Prantsuse uurija lisas, et pardasalvestis ei näidanud mingeid turbulentsi märke ning jäätumise hüpoteesi kinnitamiseks või ümber lükkamiseks puuduvad tõendid.

Pardasalvestisest selgus, et lennukil kulus vahetult enne õnnetust jäädvustatud kõrguselt 500 meetrit maapinnale kukkumiseks vaid ligi sekund, ütlesid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles