Ilves: Eestiga seotud Ukraina põgenikud vajavad kiiret lahendust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Jaanus Lensment

President Toomas Hendrik Ilves kutsus täna leidma kiiret lahendust nendele Ukrainast pärit põgenikele, kellel on Eestiga seos.

«Need sõja jalgu jäänud inimesed vajavad abi. Sise- ja välisministeerium peaksid omavahelises koostöös leidma - ja kiiresti - lahendused neile põgenikele, kel on Eestiga seos,» kirjutas Ilves oma Facebooki lehel.

Riigipea sõnul tuleks unustada bürokraatia ja õigustused, miks midagi teha ei saa ning leida võimalus aitamiseks. «Inimlikkust, palun,» märkis Ilves.

Eilses uudistemagasinis «Aktuaalne Kaamera. Nädal» keskenduti Ukraina põgenikele, kelle seas on ka Eesti päritolu inimesi. Nad on püüdnud Ukrainas asuva Eesti saatkonna kaudu asüüli taotleda, kuid bürokraatiamasinavärk pole neid seni aidata suutnud.

«Algul helistasin Eesti saatkonda. Sekretär vastas mulle, et meil ei ole põgenike programmi ja meie ei saa teid millegagi aidata. Ta ütles, et kõik need andmed on veebilehel, need tuleb eurode eest vormistada ja siis tulla,» rääkis näiteks 49-aastane eestlanna Lisa Šarabova, kes pole Eesti saatkonnast kodumaale pöördumiseks abi saanud.

Tema teemat kommenteerides ütles Eesti konsul Ukrainas Merle Pormeister uudistesaatele, et asüüli ei saa saatkonnas taotleda, vaid seda saab teha, kas juba Eestis viibides või mis iganes Euroopa Liidu riigis, või siis piiril. Siiski, lubas Pormeister, et Šarabova murele loodetakse lahendus leida.

Eestist asüüli taotlevate ukrainlaste arv on tänavu märgatavalt kasvanud, septembri alguseks oli Eestist varjupaika küsinud 32 Ukraina kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles