India asevälisminister pole valmis laevakaitsjate kohtuasja sekkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad Indias 2014. aasta aprillis pärast kautsjoni vastu vabastamist.
Eestlastest laevakaitsjad Indias 2014. aasta aprillis pärast kautsjoni vastu vabastamist. Foto: Tairo Lutter

Eesti India suursaadiku Viljar Lubi ja India asevälisministri VK Singh'i esmaspäevane kohtumine jäi oodatud tulemuseta, sest Singh ei näinud võimalust sekkuda tema sõnul selgelt juriidilistesse protsessidesse.

«Singhi peamine sõnum on see, et tegu on juriidilise teemaga, millel ei ole poliitilist lahendust,» ütles BNSile New Delhis asuv Eesti konsul Mats Kuuskemaa, kelle sõnul saadi siiski kinnitust reedesele informatsioonile, et Tamil Nadu osariigi prokuratuur on laevakaitsjate juhtumis pöördunud India ülemkohtu poole.

«Algne kohtuotsus, mis mehed süüst vabastas, kaevati edasi Tamil Nadu prokuratuuri poolt. Seetõttu peab ülemkohus otsustama, kas nad võtavad selle arutlusele või mitte. Kui ülemkohus peaks otsustama, et nad ei võta kaebust arutlusele, siis jõustuks kohe ka see otsus, mis mehed süüst vabastas. Kui nad võtavad kaebuse arutlusele, siis me peame valmis olema, et uus kohtukaasus ülemkohtus võib kesta veel mõnda aega,» rääkis Kuuskemaa ja lisas, et saatkond üritab jooksvalt välja uurida, millal võiks India ülemkohtu poolt tulla otsus, kas teema võetakse arutlusele või mitte. Samas on seda raske teha ilma prokuratuuripoolse koostöövalmiduseta.

India lõunapoolseima osariigi, Tamil Nadu politsei arreteeris mullu 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku. Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Tänavu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium laeva meeskonnaliikmed kautsjoni vastu vabastada. Augusti lõpus liikus kaasus Tuticorini magistraadikohtust Madurais asuvasse Tamil Nadu osariigi ülemkohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles