Advokaat: Kohvrit ei õnnestu vahi alt vabastada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lefortovo vangla värav.
Lefortovo vangla värav. Foto: AFP / Scanpix

Vene riigi poolt Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri advokaadiks määratud Jevgeni Aksjonov ütles BNSile, et spionaažis süüdistatavat Eesti kaitsepolitseinikku ei ole vähemalt juurdluse lõpuni võimalik Lefortovo vanglast vabaks saada.

Aksjonovi selgituse kohaselt võib Venemaa seaduste järgi uurimisalune vahi alt vabaneda elukohast lahkumise keelu tõkendiga vaid tingimusel, et teda võidakse mis tahes hetkel ülekuulamisele kutsuda. Kui tegemist on Venemaa kodanikuga ja ta elab näiteks Moskvas, siis võidakse tema puhul kohaldada selliseid tõkendeid nagu elukohast lahkumise keeld, koduarest või kautsjon. Ent Kohvri kui väliskodaniku puhul kohus niisugust otsust ei tee, ütles advokaat.

«Kriteeriumideks on siin esiteks see, et isik jätkab tõenäoliselt õigusvastast - Venemaa seadusandluse vaatenurgast - tegevust, kuna ta on välismaise eriteenistuse töötaja. Teiseks puudub tal Venemaal, saati veel Moskvas, alaline elukoht ja sissetulekuallikas. Peale selle evib härra Kohver spetsiaalseid konspiroloogiaoskusi, seega isegi kui oletada, et ta viibiks kõik see aeg saatkonna territooriumil, siis leiaks ta Vene poole hinnangul võimaluse illegaalselt piiri ületada ja Eestisse naasta, võttes juurdluselt võimalused tema ülekuulamist jätkata,» selgitas Aksjonov kohtu seisukohta.

Neid asjaolusid arvesse võttes puudusid tema sõnul kaitsel šansid Kohvri vahistamist vaidlustada.

«Ma arutasin härra Kohvriga seda momenti. Ta on kainelt arutlev inimene, seda enam, et tema esimene haridus on miilitsakool ja siseministeeriumi akadeemia. Arvan, et Eesti seadusandlus ei erine selles osas kuigivõrd Venemaa omast. Me analüüsisime temaga kõiki poolt- ja vastuargumente, kõiki võimalusi pehmendada seda režiimi, kus ta praegu viibib, ja otsustasime aresti mitte vaidlustada,» lisas Aksjonov.

Advokaat ütles, et tema käsutuses olevate andmete kohaselt ei avaldata Kohvrile ei moraalset ega füüsilist survet. «Ma soovitan oma klientidele alati mitte suhelda uurijaga ilma advokaadi juuresolekuta, et inimene ei raskendaks oma olukorda tegude või avaldustega, mida hiljem võidakse kasutada tema vastu,» selgitas Aksjonov. «Ma olen Kohvri ülekuulamiste juures viibinud ja võin öelda, et survet pole. Millega tema eelmised advokaadid Feigin ja Polozov oma avaldusi Kohvri survestamisest motiveerisid, seda ma ei suuda seletada.»

Advokaadi hinnangul võib Kohvri juhtumi uurimiseks kuluda kuni 18 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles