Põlisrahvaste esindajaid ei lastud Venemaalt välja ÜRO konverentsile

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tollane president Dmitri Medvedev ja Ungari president László Sólyom kõnnivad koos rahvariides naisega soome-ugri rahvaste maailmapäeval Siberis.
Venemaa tollane president Dmitri Medvedev ja Ungari president László Sólyom kõnnivad koos rahvariides naisega soome-ugri rahvaste maailmapäeval Siberis. Foto: EPA

Täna New Yorgis alanud ÜRO põlisrahvaste konverentsile teel olnud Vene kodanikel võeti passid ära.

Soome-ugri rahvaid käsitleva uudistelehe Fenno-Ugria teatel püüdis Venemaa liiklusmiilits takistada koolasaamide parlamendi esimehe Valentina Sovkina ja tema kaaslaste jõudmist konverentsile.

Kõigepealt torgati tema autokummid läbi, järgmise auto pidasid kolm korda kinni liiklusmiilitsad ja lõpuks prooviti Sovkinalt võtta lausa kott, teatas Fenno-Ugria.

Liiklusmiilits võttis ära Sovkina ja tema kaaslaste passid. Kuigi need tagastati õige pea, oli naine lennukist juba maha jäänud.

Tal õnnestus siiski Norra kaudu järgmisel päeval New Yorki sõita.

Ka põhjala põlisrahvaste keskuse juhatajalt Rodion Suljandzilt võeti lennujaama piirikontrollis pass ära. Ta pidi konverentsil juhatama Arktika arengule ja sealsete loodusvarade kasutamisele pühendatud ümarlauda, milleks ta aastaid valmistunud oli.

«Mis see on? Mida ametivõimud kardavad? See on hirmutamise ja represseerimise poliitika massipsühhoosi taustal,» kirjutas Rodion Suljandziga Facebookis.

Teed konverentsile tõkestati ka krimmitatarlastel.

Krimmi rahvusvahelise põlisrahvaste kaitse ja uurimisfondi direktori Nadir Bekirovi auto peeti maanteel kinni ja temalt võeti pass. Seejärel tundmatud kadusid.

Kiievi lennujaama mees ei jõudnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles