Hollande Rouhanile: Lähis-Idas läheb vaja kõigi toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande Iraani kolleegi Hassan Rouhaniga.
Prantsuse president Francois Hollande Iraani kolleegi Hassan Rouhaniga. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president François Hollande ütles esmaspäeval kohtumisel oma Iraani kolleegi Hassan Rouhaniga, et Liibanoni ebastabiilsusele ning Iraagi ja Süüria relvakonfliktidele poliitilise lahenduse leidmiseks läheb vaja «kõigi» toetust.

ÜRO Prantsuse esinduses peetud kahe presidendi kohtumine kestis 20 minutit.

«Ma usun, et me oleme suutelised, lähtudes maailmas tasakaalu hoidmise ideest, leidma lahendusi ka sel kohutaval ja traagilisel ajal,» ütles Prantsuse riigipea.

Hollande ja Rouhani «vahetasid mõtteid terrorismi vastu võitlemise viisi üle», seisis Prantsuse presidendi kantselei avalduses.

Iraan ja lääneriigid käsitlevad Iraagis ja Süürias suuri alasid kontrollivat sunniitide äärmusrühmitust Islamiriik (IS) ohuna, ent on keeldunud otsesest sõjalisest koostööst pühasõdalaste vastu.

Prantsuse riigipea tõstatas kohtumist alustades Iraani vastuolulise tuumaprogrammi küsimuse.

Hollande avaldas lootust, et läbirääkimised lõplikku kokkuleppe üle Teherani tuumaprogrammi üle jõuavad kiire lahenduseni, lisas Élysée palee.

Pariis tahab, et Iraan rakendaks konkreetseid meetmeid, näitamaks selgelt ja tõendatavalt, et riik ei asu välja arendama tuumarelva loomise võimekust.

Presidendid arutasid «kahepoolse koostöö võimalusi, mis avanevad usalduse taastamise järel pärast tuumaküsimuses saavutatud lõplikku kokkulepet», seisis avalduses.

Hollande ja Rouhani kohtusid ÜRO Peaassamblee kõrvalt ka aasta tagasi.

ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed (USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa) ning Saksamaa (nn P5+1 riigid) ning Iraan leppisid juuli lõpus kokku, et pikendavad 24. novembrini tähtaega, jõudmaks kõikehõlmava kokkuleppeni islamivabariigi tuumaprogrammi üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles