Laaneots: Vene Spetsnazi brigaad on aastaid Eesti piiri ületamist harjutanud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher külastasid teisipäeval Eesti kagupiiri.
Peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher külastasid teisipäeval Eesti kagupiiri. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Erukindral Ants Laaneotsa ja viitseadmiral Tarmo Kõutsi hinnangul peaks Eesti taastama oma kaitsevõimekuse idapiiril. 

«Tuletan veel kord meelde, et vahetult meie piiri läheduses asub teine Vene Spetsnazi brigaad Pihkvas ja seal juures asub 76. õhudessantdiviis,» selgitas Laaneots ning lisas, et tema andmetel on Spetsnazi brigaad juba aastaid tegelikult praktiseerinud oma meeskonna väljaõppeks varjatult Eesti piiri ületamist ja tagasiminekut, vahendas ERR Uudised.

«Teine aspekt, mis peab kindlasti algama viivitamatult, on riigipiiri väljaehitamine,» märkis Laaneots ning lisas, et kuigi Eesti piiri valvab tõepoolest PPA, siis kaitsevõimekus neil puudub ja see tuleb taastada.

«Kui me jälgisime kõik murega sündmusi Krimmis ja tõdesime, et Krimmi annekteerimise füüsiliseks aluseks oli roheliste mehikeste kontrollimata imbumine läbi piiri, siis sellest hetkest oleks pidanud häirekell lööma ka meie poliitikutele,» märkis endine piirivalveameti peadirektor Kõuts.

«Ma arvan, et Vene pool teab suurepäraselt, millises olukorras on Eesti piirivalve praegu ja see, mis juhtus meil Kohvriga, on selle teadmise füüsiline märk või võib-olla isegi hoiatus,» selgitas Kõuts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles