«Radar»: kasutatud nutitelefonidest leiab endiste omanike isiklikke andmeid

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonid.
Nutitelefonid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kasutatuna müüki paisatud ja justkui tühjaks tehtud mobiiltelefonidest leiab IT-spetsialist väikse vaevaga endiste kasutajate isiklikke andmeid.

Eestis on sadu poode, mis müüvad kasutatud mobiiltelefone, vahendas Kanal 2 uus telemagasin «Radar».

Kauplused väidavad, et teevad reseti enne telefoni uuesti müügile paiskamist, aga selgub, et sellest ei piisa. Moodsate nutitelefonide turvalisus on praktiliselt olematu.

IT-turvalisuse ekspert Kristjan Eichler, kes tegelen andmete taastamisega, leidis mitmest kasutatuna ostetud nutitelefonist mõne minutiga endise omaniku justkui hävitatud infot.

Eksperimendi raames ostetud Nokia nutitelefonis, operatsioonisüsteemi järgi Windows phone, õnnestus vähem kui viie minutiga üles leida eelmise omaniku muusikat, aga ka kassivideo ja -pilte.

Samsungi telefoni häkkimisele kulus 15 minutit, mille järel leiti üles eelmise kasutaja kõnelogi ja telefoni kontaktid.

Samsungi S3-s leidus pilte, intiimsevõitu sõnumeid, kõnelogi enam kui 2000 kõnega, mis kõik oli inimesel kustutatud.

Mida teha, et andmed jalutama ei läheks? Andmekaitseinspektsioon soovitab kasutatud nutitelefonid viia elektroonika utiliseerimise keskusesse, kus neist jääb järele vaid tolm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles