Iga kümnes maksuametnik läheb koondamisele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee.

Veel sel aastal saab peaaegu iga kümnes maksu- ja tolliameti töötaja koondamisteate, esmajoones on löögi all juhid.

Kui Postimees helistas eile ühele maksuameti keskastmejuhile, siis viimane veel ei teadnud, et ametikoht koondamisele läheb. Peaaegu kogu elu maksuametis töötanud mees palus oma nime lehest välja jätta, sest abikaasa veel ei tea tema eelseisvast töökoha kaotusest.


«Ma aimasin, et see võib nii minna, nainegi ei tea veel asjast,» lausus ta. «Ega mu olukord ei ole kiita. Elu lõpp see veel ei ole, aga koondamine on minu jaoks päris valus. Ega ma muud tööd polegi elus teinud peale maksuameti ja mõni aasta on veel pensionini aega.»


Teenekas maksuametnik lisas, et mõistab riigijuhte, sest rahapuuduse tõttu pole muid valikuid.


Maksuameti peadirektor Enriko Aav teatas eile, et amet koondab selle aasta 1. detsembriks umbes 200 töötajat, lisaks kaovad ligi 150 vakantset töökohta. Reformi järel peaks ametisse jääma alla 2000 töötaja.


Muu hulgas läheb löögi alla üks kolmest Aava asetäitjast Tiina Tamm. Ametlikult lahkub ta küll omal soovil ja tema ametikohta enam ei täideta.


«Koondamiste puhul on suurem rõhk just erinevate tasandite juhtidel ja tugiteenustega tegelevatel ametnikel,» märkis Aav. «Näiteks peadirektori asetäitjate arv väheneb kahele, regionaalsete maksu- ja tollikeskuste asetäitjate kohad kaovad jne. Vähem puudutavad koondamised ameti põhitegevustega tegelevate spetsialistide kohti.»


Aav ei nõustunud nimetama koondamiseks kuluvat summat. «Praegu ei oska veel anda päris täpseid koondatavate arve ega ka summat, mis hüvitisteks kulub. See on ka personaalsete läbirääkimiste küsimus,» lausus ta.


Maksuameti 2009. aasta eelarve on väiksem kui käesoleva aasta oma ning seetõttu on amet Aava sõnul otsinud kohti kokkuhoiuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles