Hongkongi protestijad ähvardavad hooneid okupeerima hakata

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongi protestijad
Hongkongi protestijad Foto: SCANPIX

Hongkongi demokraatiameelsete protestide liidrid nõudsid piirkonnajuhilt homseks tagasiastumist ning ähvardasid vastasel juhul hakata valitsushooneid okupeerima.

Vastasseisu pingestamisega riskivad protestijad sattuda kokkupõrgetesse politseiga, kes ei lase valitsushooneid hõivata. Samuti survestab see Hiina valitsust, mis siiani on meeleavaldusi vaid ebaseaduslikeks nimetanud ning avaldanud toetust piirkonnajuht Leung Chun-yingile, vahendas uudisteagentuur AP.

Hongkongi Üliõpilaste Föderatsiooni asepresident Lester Shum nõudis Leungilt neljapäeva õhtuks tagasiastumist. Shumi sõnul pole võimalik Leungiga läbirääkimisi pidada, sest ta käskis politseil nädalavahetusel protestijate vastu pisargaasi kasutada.

«Leung Chun-ying peab astuma tagasi. Kui ta ei tee seda homseks, siis me tõstame panuseid ning okupeerime mitu tähtsat valitsushoonet,» ütles ta.

Hiina riigimeedia viitas sellele, et valitsuse kannatus on katkemas ning kutsus üles meeleavaldusi peatama.

Tudengiühenduste juhid on mänginud pearolli meeleavalduste organiseerimisel, et saada valimistel suuremaid vabadusi. Meeleavaldused on suurim väljakutse Pekingile alates 1997. aastast, mil endine Briti koloonia Hiinaga liideti.

Meeleavaldajad nõuavad Hongkongi kohalikel valimistel demokraatlikke kandidaate. Hongkongis algasid meeleavaldused nädal tagasi kui Hiina keskvalitsus keelas kohalikel valimistel vabade kandidaatide ülesseadmise.

Hongkong oli Suurbritannia koloonia 1841 – 1997. Hiina andis Hongkongile eristaatuse.

Taiwanis toetatakse Hongkongi nüüdset demokraatiat nõudvat meeleavaldust. Taiwan eraldus Hiinast 1949. aastal, kuid Hiina keskvõim peab seda ala ikka oma mässuliseks piirkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles